Za vikend nebeski fenomen i meteorska kiša

Ljubitelji astronomije ovog vikenda moći će da uživaju u magičnom nebeskom fenomenu kada će gotovo u isto vreme na nebu moći da se vide Jupiter, Saturn i Mesec.

Jupiter će ukratko preuzeti mesto najsjajnije planete na nebu, jer će Venera i Mars nestati iz vidika. Skoro puni Mesec pojaviće se uz Jupiter u subotu uveče, a biće vidljiv od sumraka.

Saturn će se pojaviti uveče istočno od Jupitera i biće vidljiv do zore. Mesec će se pojaviti desno od Saturna u noći 11. avgusta, a potom 12. avgusta levo od šeste planete Sunčevog sistema.

Merkur će se takođe pojaviti na istoku neba prilikom svitanja u ponedeljak ujutru.

Astrofotografi bi trebalo da budu u mogućnosti da snime grupnu fotografiju planeta u bilo kojoj noći od petka do ponedeljka.

Pored toga, svake godine, od sredine jula do kraja avgusta, kada Zemlja prođe kroz orbitu komete Svift-Tatl prolazi kroz meteorski roj Perseida. Inače, meteorski roj Perseida preleće preko našeg neba još od 17. jula, a moći će da se vidi i desetak dana posle 13. avgusta.

Meteorski roj je dobio ime Perseida jer mu je prividno mesto porekla sazvežđe Persej. Prema mitologiji, polubog Persej je začet tako što se njegov otac Zevs spustio u obliku zlatne kiše do majke Deneje.

Da biste posmatrali najpopularniju meteorsku kišu, a takođe i ostale koje se dešavaju tokom cele godine, potrebno je samo da se što više udaljite od gradske svetlosti.

Pokušajte da izađete na neku čistinu, bez kuća, drveća ili planina, a astronomi savetuju da gledate u pravcu severoistoka, u suprotnom smeru od položaja Meseca iznad Ekvatora.

Predviđa se da će maksimalan period aktivnosti biti u utorak, 13. avgusta, kada se procenjuje da će padati između 80 i 200 meteora na sat.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво