Bora i Eržika – nada za spas orlova krstaša

Do pre 20 godina srpsko nebo krasilo je oko deset parova orlova krstaša, ptice koja krasi grb Srbije. Danas je taj broj spao na jedan par – Boru i Eržiku, koji žive nedaleko od sela Srpski Krstur, blizu mađarske granice.

Orlova krstaša bilo je više u Deliblatskoj peščari nego u celoj Mađarskoj. Sada u Mađarskoj ima više od 150 parova tih ptica, a u Srbiji samo jedan. 

„Mi smo došli u situaciju da fizički moramo da ih čuvamo 24 sata da motrimo na dve preostale ptice. Uspeli smo da pomognemo da pet mladunaca preživi, nadamo se da će i ova dva poslednja da uzlete i da obogate tu populaciju“, rekao je Milan Ružić ispred Društva za zaštitu i proučavanje ptica

Orlovi krstaši ugroženi su zbog nedostatka staništa, nekontrolisane upotrebe otrova za glodare i pesticida na njivama.

„Posadite šume i šumarke, zaustavite poljoprivredu, nužno je da postoje pašnjaci i travnjaci i ako pročitate o orlu krstašu, shvatićete da tako žive i tako se hrane. Pitanje trovanja životinja predstavlja krivično delo“, izjavio je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Primer beloglavog supa pokazuje da se i orlu krstašu može pomoći.

„Odlučili smo da u naredna tri meseca od svake prodate flaše 0,5 lav, odvajamo po jedan dinar za obnovu staništa orla krstaša“, kaže Vladimir Vava, generalni direktor „Karlsberg Srbija“.

U gnezdu Bore i Eržike prošle godine na svet je došla Nada, koja je ime dobila u nadi da će orao krstaš ipak preživeti u Srbiji. Još se biraju imena za dva najmlađa orla koja su se izlegla ove godine.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво