Delimično pomračenje Meseca bilo vidljivo i iz Srbije

Pomračenje je počelo u 22.01 čas, a Mesec je najviše bio prekriven Zemljinom senkom sa 65 odsto prečnika u 23.31 čas, iz senke je izašao noćas u 01.00 sat posle ponoći.

Stanovnici istočne Evrope, sa Bliskog istoka, iz većeg dela Afrike, zapadne Indije i sa Antarktika mogli su da posmatraju ovaj astronomski fenomen.

Pomračenje nastupa kada prirodni satelit uđe u Zemljinu senku i kada se Zemlja nađe tačno između Meseca i Sunca. Pomračenja Meseca ređa su od pomračenja Sunca, ali se zbog veličine Zemljine senke mogu uvek videti na skoro celoj polulopti na kojoj je noć.

U Kruševcu je Astronomsko udruženje „Eureka“ organizovalo javno posmatranje delimičnog pomračenja Meseca na Bagdali, brdu iznad tog grada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво