Novčana pomoć za zeleniju Srbiju, i Dobrila može da se raduje

Ministarstvo zaštite životne sredine u ovoj godini sufinansiraće ekološke projekte organizacija civilnog društva sa 50 miliona dinara. Na konkurs za dodelu sredstava koji je objavljen u aprilu stiglo je 288 prijava, a izabrano je 85 projekta nevladinih organizacija.

Fondacija za zaštitu ptica grabljivica dobila je 1.100.000 dinara za pomoć beloglavom supu u specijalnim rezervatima prirode Klisura reke Trešnjice i Uvac. Zahvaljujući tehnologiji markiranja i satelitskog praćenja i video-nadzora nedavno je mladunče beloglavog supa Dobrila vraćena iz Turske.

„Nekada su ljudi ostavljali hranu beloglavom supu, mi vraćamo tu tradiciju, mislim da na taj način možemo da pomognemo da očistimo Srbiju i da sačuvamo tu vrstu. Imamo informaciju da je ovih dana došao crni lešinar privučen beloglavim supom. To je vrsta koje je pre 70 godina nestala u Srbiji, najveća grabljivica u Evropi“, kaže dr Saša Marinković iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

Ponovo su među mladima aktuelne omladinske radne akcije. Dragana Antić iz Saveza udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije kaže da su oni sredstva dobili za eko radnu akciju koja će ove godine biti u nacionalnom parku „Đerdap“. Ove godine tema su vode. Pored toga biće zasađeno i 200 sadnica.

Resorno ministarstvo je za pomoć ekološkim projektima organizacija civilnog društva 2017. godine izdvojilo 20 miliona dinara, a prošle godine 35 miliona dinara.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan naglašava da su organizacije opravdale ono što je uloženo u njih.

„Potrebno je da mi pomognemo i podstaknemo još veći razvoj civilnog društva u Srbiji. Mislim da nije dovoljno da se samo 288 organizacija javi, to je dvostruko manje od onog što bi moralo da bude i zbog toga želim da stimulišemo i dalje – i novcem i našom otvorenošću“, rekao je ministar Trivan.

Među odabranim projektima su i Grin fest, ekološka pismenost, čuvari prirode, nove metode sakupljanja otpada, razvoj zelene infrastrukture, urbane bašte iz dečje mašte.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи