Najduža evropska zmija htela da se ukrca na brod u Hrvatskoj

Katamaran koji se nalazio između ostrva Kakan i Velog Borovnjaka u šibenskom akvatoriju umalo je dobio jednog slepog putnika – najveću evropsku zmiju.

Andrej Simčić koji proučava gmizavce na teritoriji Hrvatske, na osnovu fotografije je rekao da je u pitanju četveroprugi kravosas (Elaphe quatuorlineata), najduža zmija u Evropi, koja može da naraste i do dva i po metra pa i više, ali da nije otrovna, piše hrvatski portal Morski.

„Retko grize, više sikće da upozori one koji se približe i gleda svaku priliku da pobegne. Mala je verovatnoća ugriza čak i ako se uzme u ruku. U proleće se hrani mladim i starim pticama, penje se na drveće, ali uglavnom se hrani glodarima i zapravo je veoma korisna. Sve zmije plivaju, pa ova na fotografiji, nije neka retkost. Moguće da je baš bila na stablu iznad mora pa je pala, a to što želi da se popne na brod je prirodno, jer želi da izađe na kopno“, objasnio je Simčić.

Na području Hrvatske žive tri vrste otrovnica, oštroglavi žutokrug, poskok i riđovka, a kako se navodi, njihov ujed je problematičan samo za ljude slabijeg imuniteta.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво