Najtopliji jun u istoriji!

Evropska agencija za satelitsko praćenje objavila je da je za nama najtopliji jun u istoriji praćenja temperature u Evropi, javlja „Indipendent“.

Ponos Agencije za satelitsko praćenje Evropske unije, sistem za satelitsko prikupljanje meteoroloških podataka "Copernicus ECMWF", radio je punom parom tokom juna.

Rezultati su alarmantni – prosečne temperature u Evropi su za dva stepena Celzijusa bile više od normalnih, što znači da je jun koji je za nama i zvanično postao najtopliji jun od kada se temperature mere na teritoriji Starog kontinenta, piše Indipendent.

Eksperti navode da su klimatske promene donele verovatnoću da se čak pet puta češće dešavaju toplotni talasi u Evropi poput onog koji nas je zapljusnuo prošle nedelje.

Brzom analizom prosečnih temperatura u Francuskoj od 26. do 28. juna, stručnjaci su došli do zaključka da je globalno otopljavanje koje je izazvao čovek izazvalo „priličan“ porast u verovatnoći da se toplotni talasi dese.

Rekordne temperature u Evropi profesorka Hana Klouk, istraživač prirodnih katastrofa pri Univerzitetu u Redingu, ističe da vreo jun nije iznenađenje: „Studija je pokazala da temperaturni rekordi nisu samo oboreni, oni su razneseni!“ 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво