Upoznajte Čengfeng, najlakšu pandu na svetu

Pande žive tek na nekoliko planina u Kini, ali najviše ih se rađa u Centru za pande u gradu Čengduu. Pogledajte kako izgleda najmanja panda na svetu, pande bliznakinje i pande trojke, ali i kako izgleda potpuno bela panda.

U Čenggduu je rođena najlakša panda na svetu. Mladučne ženke teži samo 42,8 grama, što je otprilike kao jedno kokošije jaje.

Najlakše mladunče džinovske pande na svetu i njena sestra bliznakinja rođene su u odgajivačnici pandi u jugozapadnom kineskom gradu Čengduu.

„Nakon što je rođena velika sestra, majka panda se umirila i počela da jede. Mislili smo da ima samo jednu debelu bebu. A onda je, četiri sata kasnije, na svet došla i malena panda“, priča Vu Kongđu iz odgajivačnice pandi u Čengduu.

Mladunče po imenu Čengfeng teži manje od četvrtine kilaže njene bliznakinje, koja ima 172 grama. Takođe, za trećinu je kraća od svoje sestre.

„Bila sam zatečena kad sam je videla, bila je tako mala. Pitala sam se kako je moguće da je tako mala, kad je njena sestra krupna“, kaže Vu Kongđu.

Mladunče je u stabilnom stanju, zahvaljujući brizi istraživača u odgajivačnici. Pre Čengfeng, najlakša panda je imala 51 gram na rođenju 2006. godine i zvala se Vuji. Danas ima 132 kilograma.

Trojke kod pandi

Osim blizanaca, pande mogu da imaju i trojke, ali su prava retkost. Na svetu postoje samo jedne zdrave trojke pandi, a najstarija očekuje prinovu za tri meseca.

Meng Meng i njena braća Šuai Šuai i Ku Ku rođeni su 29. jula 2014. godine u Safari parku u južnom kineskom gradu Guangdžou.

Krajem 2018, čuvari Čimelung safari parka otkrili su da je Meng Meng u teranju, pa je poslata na parenje u odgajivačnicu u Sičuanu. Ovih dana Meng Meng gubi apetit, postala je lenja i češće spava. To su jasni znakovi trudnoće. Iako nosi gene trojki, nije sigurno da će dobiti tri bebe.

„Ima više šansi da ošteni trojke nego druge pande, s obzirom na njene gene“, objašnjava Li Guo, stručnjak u Centru za čuvanje i istraživanje pandi.

Prošlog četvrtka Meng Meng je vraćena u Safari park u Gaungdžouu. Ako sve protekne kako treba, za tri meseca dobiće bebu ili bebe.

Pande pred kamerama  

Osim u odgajivačnicama, pande mogu da se nađu i u divljini, a neretko i poziraju pred kamerama koje su postavljene u rezervatima prirode.

U provinciji Sičuan u Vuđijao prirodnom rezervatu infracrvene kamere snimile su retke vrste pandi. Mada se nekim to nije dopalo i odlučile su da prekinu snimanje.

U drugom rezervatu prirode takođe u Sičuanu, kamere su zabeležile i retku vrstu potpuno bele pande.

Panda je snimljena infracrvenom kamerom na nadmorskoj visini od oko 2.000 metara. Ova panda nema crne tufne po telu, niti oko očiju. Sudeći po snimcima, stručnjaci kažu da je ova albino panda stara oko dve godine.

Pande su velika atrakcija širom Kine i mnogi odlaze u zoološke vrtove samo da bi videli pande. Ali razočaraju se jer one uglavnom dremaju. Pande stalno deluju umorno, pa možda zato imaju crne kolutove oko očiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво