Na Grenlandu se u jednom danu istopilo dve milijarde tona leda

Više od 40 odsto grenlandskog leda iskusilo je neki stepen topljenja, a ukupan jučerašnji gubitak procenjuje se na dve milijarde tona, odnosno dva kilometra kubna ledenog pokrivača, prenosi Si-En-En.

Uprkos tome što je Grenland najveće ostrvo na svetu sa velikim količinama leda, veoma je neuobičajeno da se toliko leda istopi u junu. Sezona topljenja traje od juna do avgusta, a najveći deo se istopi u julu.

Iznenadni skok u topljenju je svakako neuobičajen, ali ne i bez presedana, kaže Tomas Mot, naučnik sa Univerziteta u Džordžiji, koji se specijalizovao za klimu na Grenlandu.

„Ovo može da se poredi sa onim što smo videli u junu 2012. godine“, rekao je Mot, objašnjavajući da je to bila rekordna godina kada je čitavi ledeni pokrivač na Grenlandu iskusio neki stepen topljenja, što se desilo prvi put od kada se vodi evidencija.

Rani početak sezone topljenja može da bude loš znak, jer bi to moglo da znači da će 2019. možda biti oboren rekord iz 2012. godine.

Gubitak velikih količina snega i leda na početku sezone olakšava dalje topljenje tokom leta. Beli sneg i led u većoj meri odbija sunčeve zrake i time smanjuje količinu toplote koja se apsorbuje, što umnogome pomaže u održavanju ledenog pokrivača.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво