Rezervat u Mozambiku obeležava godinu od kako nije ubijen nijedan slon

Jedan od najvećih afričkih rezervata divljih životinja, „Niasa“ u Mozambiku, obeležava godinu dana od kako lovokradice nisu ubile nijednog slona, što stručnjaci ocenjuju kao izvanredan razvoj na ovom području gde je u poslednjih nekoliko godina ubijeno više hiljada životinja.

Očigledan preokret u rezervatu „Niasa“ u udaljenom regionu severnog Mozambika dolazi nakon uvođenja policijskih snaga za brzu intervenciju i još agresivnijeg patroliranja, navodi se u njujorškom Društvu za očuvanje divljih životinja koje upravlja rezervatom sa vladom Mozambika i nekoliko drugih partnera.

Uprkos ovom napretku, biće potrebno mnogo godina da se broj slonova u „Niasi“ vrati na prethodne nivoe, čak i ako krivolov ostane pod kontrolom, prenosi AP.

Agresivni krivolov tokom godina smanjio je broj „Niasinih“ slonova 2016. sa oko 12.000 na tek nešto više od 3.600.

Mere, koje je predsednik Mozambika Felipe Niusi lično odobrio, podstakle su očekivanja da će „Niasini“ slonovi „imati istinsku šansu za oporavak“, saopštilo je Društvo za očuvanje.

„Lovokradice su poslednji put u rezervatu 'Niasa' ubile slona 17. maja 2018. godine“, precizirao je predsednik Mozambika.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 15. jun 2019, 18:01) - Mihajlo [neregistrovani]

Thailand

A na Tajlandu jel postoji neki dan slonova? Pa postoji, svakoga dana. Svakoga dana idu da ih jasu, maltretiraju, bodu, skacu po njima.