Tartufe u prokupačkom kraju lakše pronaći nego prodati

Za razliku od nekih drugih sorti pečuraka koje mogu da se kupe svuda, do tartufa je malo teže doći. Miroslav Nešković iz Prokuplja bavi se obukom pasa za pronalaženje tartufa, a najveštiji u ovome je Andi.

U potragu za tartufima kreće se naoružan strpljenjem. Neophodno je i malo sreće, a i „stručna“ pomoć dobro dođe. 

Pas Andi rase lagoto romanjolo, osim što je zvanični državni prvak u lepoti, pokazao se kao izuzetno vešt u pronalaženju tartufa.

„Za ovih pola sata on je našao sigurno 300-400 grama“, kaže Miroslav Nešković iz Prokuplja.

Da bi pas mogao da pronađe skupocenu gljivu, potrebna je obuka koja traje oko mesec dana. U tome je Miroslavu pomogla ćerkica Jana.

„Ja mu kažem: 'Andi, traži!', kad nađe, ja mu kažem: 'Donesi!', on mi donese i dam mu salamu“, opisuje Jana.

„Ide prvo obuka poslušnosti, pa onda pronalaženja tartufa, taj period je najbori od tri meseca pa nadalje. Inače on je sa četiri meseca već u šumi nalazio tartufe“, priča Andijev vlasnik.

Ono zašta Miroslav mora sam da se pobrine je tržište.

„Sve su to nakupci što ide na crno preko granice i onda su dosta niže cene nego inače. Teže je da se proda nego da se pronađe. Ja sam imao sreće, imam prijatelje u Nemačkoj i Austriji pa snabdevam njih, drže restorane“, objašnjava Nešković.

U topličkim šumama ima i belog tartufa čija se cena kreće od dve do tri hiljade evra po kilogramu, a neki primerci na aukcijama dostižu vrednost od po nekoliko stotina hiljada dolara.

Crni tartuf pronađen u okolini Prokuplja nije toliko vredan, ali je za naše uslove skup –kilogram košta 100 do 150 evra.

Zbog specifične arome na ceni je i ulje od tartufa, a Miroslav pravi i rakiju. Za bazu koristi lozovaču u koju se potope gljive, fermentacija traje šest meseci i za sada je još nema u prodaji. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара