Morskim psima izgleda da se sviđa voda kod hrvatske obale

Pre pet dana snimljen je morski pas modrulj kod Makarske koji je zatim otplivao do Korčule. Najnoviji snimci pokazuju da se Makarska dopada još jednoj ajkuli.

Na novom snimku vidi se morski pas koji je dozvolio da mu se brodić primakne, javlja portal Dalmacija danas

Kako David Udovčić, magistar biologije, navodi na strani Cro2go na Fejsbuku, u pitanju je morski pas poznat kao mako (Isurus oxyrinchus).

Ova ajkula u Jadranskom moru nije viđena dugo, tačnije 42 godine. Od 2014. godine do danas zabeleženo je više jedinki. Jedan je od tri predstavnika morskih pasa iz porodice Lamidae prisutnih u Jadranskom moru.

Budući da je dužina jedinke sa snimka procenjena na manje od 200 santimetara moguće je da još nije dosegla polnu zrelost.

Ne postoje podaci o napadima ove vrste na ljude u Jadranskom moru, a u svetu su napadi ove vrste na ljude izuzetno retki. 

Ova vrsta zakonom je strogo zaštićena u Republici Hrvatskoj.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара