Protiv ambrozije i dronovima

Dotle je došlo da se protiv ambrozije borimo i dronovima. Gradonačelnik Beograda najavio je u Barajevu ovogodišnje aktivnosti na terenu, ali i medijsku kampanju da bi građani saznali kako da ambroziju prepoznaju, unište i kome da se obrate ako to ne mogu. Ove godine Grad je izdvojio 60 miliona dinara.

Imamo mesec dana da se izborimo sa ambrozijom, tačnije da ublažimo štetu od ove korovske biljke jer je iskoreniti lako nećemo. Kiše i vlaga su joj prijali i sad je trenutak da se prska ili što je najbolje – kosi.

„Bilo bi mi važno da ove sezone se oseti napredak u odnosu na prethodnu godinu s obzirom na to da je ovaj problem decenijski, da ga je teško iskoreniti. Ako napravimo prvi korak, ako se ove godine oseti da smo napravili pomak napred, verujem da ćemo i narednih godina se baviti ozbiljno ovim problemom“, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavivši ovogodišnju akciju suzbijanja ambrozije u Barajevu.

Akcija će biti praćena i medijskom kampanjom, odnosno člancima i lecima o štetnosti, prepoznavanju i uništavanju.

I Zavod za biocide obezbedio je čitav arsenal. Najpre tri drona koji će ambroziju locirati na najmanje 320 hektara i sva ta mesta uneti u mape. Nabavali su i dva traktora za hemijsko prskanje na pogodnom terenu, a i svih 26 vozila koja se koriste za zaprašivanje komaraca mogu se prilagoditi za ovu akciju.

„I ove godine kao primer navodim da Gradsko zelenilo na 3.000 hektara, koliko oni kontrolišu, na tim površinama nema ambrozije“, istakao je Radojičić.

„Opština Barajevo rasprostranjena je na preko 200 kvadratnih kilometara, tako da je veoma teško bez pomoći Grada Beograda rešiti taj problem. Imamo dosta zelenih površina na kojima se nekontrolisano razvija ambrozija“, naglasio je Slobodan Adamović, predsednik Opštine Barajevo.

Budite oprezni sve do sredine jula jer tada procveta, a kad procveta velika je šteta, od alergije pa sve do obolenja disajnih puteva ili, daleko bilo, fibroze pluća.

„Prvi simptomi jesu svrab nosa, očiju, curenje nosa, zatim kašljanje, kijanje, teško disanje i to građani koji imaju problema oni ih imaju više godina“, objasnila je Dragana Despotović, direktorka Zavoda za biocide.  

Sve su teže medicinske nevolje kao i štete. Prema rečima gradonačelnika, u vreme najveće koncentracije 30 odsto stanovništva praktično je isključeno iz života i sa posla.

Zapamtite i ovo: ako na jednom hektaru uočite i ne iščupate samo jednu biljku, za dve godine porašće po jedna na svakom metru kvadratnom ili 10.000 biljaka!

U svetu postoje slični metodi ali su brojnije kolektivne akcije, pre svega na njenom košenju. I kad je već tako, nije ni čudo što smo krenuli na ambroziju dronom. Prvo ćemo je snimati, a onda je moguće iz velikih veštačkih komaraca i zaprašivanje.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво