Antibiotici truju reke, najzagađeniji Dunav

Reke širom sveta opasno su zagađene antibioticima. To pokazuje globalna studija sprovedena na više od 700 lokacija u 72 zemlje. Koncentracije antibiotika prevazilaze bezbedne nivoe na više od 100 lokacija. U Evropi je antibioticima najzagađeniji Dunav.

Ogroman deo otpada koji ljudi proizvedu dospeva u reke i mora ugrožavajući živi svet u njima. Umesto da se baca, otpad može da se iskoristi i reciklira, što je, za razliku od mnogih ljudi, ovaj delfin naučio.

I njegov opstanak dovodi se u pitanje i zbog sve većeg hemijskog zagađenja voda. Nedavne analize Dunava u Austriji pokazale su prisustvo sedam antibiotika u četiri puta većim količinama od onih koji se smatraju bezbednim.

„Antibiotici u rekama smanjuju broj mikroorganizama, bakterija koje su vrlo pozitivne i koje u stvari rade ono što mi zovemo biološka degradabilnost. Bakterije u rekama jedu i deterdžente i većinu organskih supstanci i ako ih ne bude u rekama onda ih neće ni pojesti i onda je to izuzetno ozbiljan problem – plivaće sve po rekama“, kaže dr Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju.

U Srbiji je krajem 2017. godine rađena vanredna kontrola posle havarijskog zagađenja reke Save kada je na jednom mestu u Hrvatskoj zabeležena hiljadu puta veća koncentracija antibiotika od dozvoljene.

„Mi smo radili samo jedanput kada smo imali najavu prekograničnog havarijskog zagađenja i pokazalo je da nema antibiotika u zagađujućoj formi na teritoriji Srbije, ali od naredne godine ćemo i mi uvrstiti analize antibiotika u redovan monitoring. Sada smo se opremili novom opremom, imamo i nove tehnologije koje će nam omogućiti da to i činimo“, kaže Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Za sada se u Srbiji prečišćava svega osam odsto otpadnih voda. Samo u Beogradu ima više od 20 direktnih kanalizacionih ispusta u reke.

„Mi imamo i na levoj i na desnoj obali Save niz crpnih stanica kojima se voda prepumpava da se ne bi izlivala direktno u Savu nego se usmerava prema Dunavu“, rekao je Zoran Matić, direktor za kanalizacioni sistem Beogradskog vodovoda i kanalizacije.

Evropska unija zabranila je preventivnu upotrebu antibiotika na farmama, a pre godinu dana uvela je i obavezu praćenja amoxicilina, ciprofloxacina i makrolidnih antibiotika kao opasnih i potencijalno štetnih materija u prirodnim vodama.

Gradski zavod za javno zdravlje analizira svake nedelje vodu na lokacijama vodozahvata Makiš i Vinča i povremeno nalaze minimalne koncentracije antibiotika u neprerađenoj vodi. U vodi za piće iz beogradskog vodovoda, tvrde, antibiotika nema.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво