Asfalt od guma? Što da ne!

Stare automobilske gume, mogu se iskoristiti, odnosno reciklirati i tako postati materijal za proizvodnju takozvanog gumiranog asfalta.

Britanska građevinska kompanija „Tarmak“ saopštila je da u njenim pogonima postoji mogućnost za proizvodnju gumiranog asfalta u kojoj bi se upotrebljavale stare gume.

Velika Britanija godišnje izvozi oko 120.000 tona gumenog otpada. Nova tehnologija i dobijanje sirovine od starih guma za proizvodnju gumiranog asfalta, znatno bi smanjile količinu otpada od gume, navode u kompaniji.

Potrebna količina otpadne gume, koja se pretvara u granule, a potom koristi za asfaltiranje puteva zavisi od željene debljine asfalta. Stručnjaci procenjuju da je u proseku potrebno 750 guma za presvlačenje jednog kilometra auto-puta.

Testiranja se već obavljaju i kompanija je u gradu Koventriju već napravila put dužine 200 metara koji je asfaltiran novim materijalom. Lokalne vlasti su oduševljene rezultatima i žele nastavak saradnje na izgradnji puteva od recikliranih guma.

Ipak, za sada je proizvodnja ovakvog asfalta skuplja od proizvodnje uobičajenog.

Međutim, pored prednosti koje se odnose na životnu sredinu, gumirani asfalt ima veću elastičnost i tako apsorbovanjem kretanjam smanjuje mogućnost pucanja asfalta.

Ovakav asfalt već se proizvodi u SAD, gde se u te svrhe godišnje reciklira oko 12 miliona guma.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 08. jun 2019, 13:50) - anonymous [neregistrovani]

Cekaj

Zasto samo UK. Dosta kolega gradjevinskih inzenjera je izradilo naucne radove na tu temu. Rezultati ispitivanja su premasili ocekivano, Druga je stvar sto to kod nas u Srbiji ne moze da se usvoji.

(subota, 08. jun 2019, 09:57) - anonymous [neregistrovani]

Zima/leto

Koje su bolje, zimske ili letnje. Ili svake sezone puteve novim slojem prelivati?

(petak, 07. jun 2019, 23:41) - anonymous [neregistrovani]

Kad neko cita vesti na RTS o UK...

... a zivi tu, Zapita se: da li sam ja stvarno tu ili samo sanjam. Kakvi putevi. Ovi odrzavaju samo ono sto su im rimljani ostavili...

(petak, 07. jun 2019, 22:39) - anonymous [neregistrovani]

To nam treba

ali samo ako postoji verzija sa rupama, jer kod nas ne postoji asfalt bez rupe. Nesto kao svajcarski sir.

(petak, 07. jun 2019, 20:51) - Саша [neregistrovani]

Отпад и загађење

Аха. И шта ћемо са загађивањем животне средине? Познато је да гуме луче канцерогене материје ако су изложене врућинама, воду и суши. Али пошто је важно знати да ли су омега 3 киселине добре за твоје здравље што сам рекао у суштини није битно!