Černobilj – katastrofa, pa posle 33 godine – atrakcija

„Igre prestola“ su dokazale da tržište televizijskih serija vuče celu filmsku industriju napred. I ne samo nju, evo novog primera – američki „Černobilj“ najpre je privukao ogromnu pažnju i dobio pohvale svuda – osim u Rusiji, a onda je i sam Černobilj, baš kao i Dubrovnik, zbog „Igara prestola“, postao privlačan za nove turiste.

Nakon izuzetno prihvaćenog američkog dokumentarnog TV serijala, čak 40 odsto povećan je broj rezervacija za obilazak Černobilja, tvrde turistički zvaničnici Ukrajine.

Prošlo je 33 godine posle najveće nuklearne katastofe na svetu, turiste dočekuje tišina, osećaj post-apokaliptične pustoši kojom krstare psi lutalice, dok zelenilo prodire u zgrade bez prozora i napuštene zgrade.

„Černobilj je takav. S jedne strane, to je tako otrežnjujuće, s druge, samo prelepo mesto. Vidite da se priroda vraća i preuzima teren. Ovde osećate mir i atmosferu“, rekla je Viktorija Brosko, turistički vodič.

Agencije nude specijalne obilaske lokacija prikazanih u seriji, uključujući bunker gde je doneta prvobitna odluka lokalnih vlasti da se ne evakuiše nakon eksplozije.

Turisti autobusima putuju iz Kijeva 120 kilometara do područja gde mogu da vide spomenike žrtvama i napuštena sela. Ručaju u jedinom restoranu u Černobilu.

Zatim obilaze reaktor broj četiri, koji je od 2016. godine pokriven ogromnom metalnom kupolom visokom 108 metara. Dan se završava šetnjom oko Pripjata, napuštenog grada na severu zemlje.

„Zapravo je strašno... Jako sam impresionirana na pozitivan način sve te prazne zgrade, to je fantastično. Osećaš kao da se povezuješ sa ljudima koji su bili ovde i osećaš isto što i oni kada su morali da odu“, napominje Karolina Masiel, turistkinja iz Brazila.

Ture na engleskom jeziku koštaju oko 100 dolara po osobi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво