U kupatilu otkrio životinju za koju se verovalo da je izumrla

Kolumbijski arhitekta Huan de Ro pronašao je u kupatilu roditeljske kuće kolumbijsku lasicu, za koju se smatralo da je izumrla.

Da se na fotografijama radi o kolumbijskoj lasici saznalo se tek sada, kada ih je pohranio u bazu podataka aplikacije iNaturalist, pa su je tu na osnovu poznatih podataka o vrsti identifikovali stručnjaci sa Univerziteta u Kaldasu.

Kolumbijsku lasicu niko nikada nije fotografisao niti snimio – sve do 2011. godine kada je Huan, koji je u slobodno vreme amater-prirodnjak, tokom posete roditeljima u njuhovom kupatilu naleteo na nju.

Životinja je uznemireno trčala po kupatilu ispuštajući snažan miris po prostoriji. Huan je uspeo da napravi nekoliko fotografija, pre nego što je izašao iz prostorije ostavivši vrata otvorenim da bi pobegla.

Pošto je amaterski prirodnjak tokom godina je sakupio priličnu kolekciju fotografija, a jedan od njegovih prijatelja mu je predložio da ih pohrani u novu aplikaciju iNaturalist.

Isprva je identifikovana kao daleko uobičajenija dugorepu lasicu, ali kada su se uključili brojni stručnjaci utvrdili su, analizirajući sve fotografije i brojne karakteristike poznate iz literature, da se radi o kolumbijskoj lasici.

„Mislio sam da je izumrla zato što je nismo videli živu“, navodi Hektor Ramirez-Čavez, vođa studije sa kolumbijskog Univerziteta u Kaldasu.

Čitav izveštaj je objavljen u prirodnjačkom časopisu Theyra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво