U kupatilu otkrio životinju za koju se verovalo da je izumrla

Kolumbijski arhitekta Huan de Ro pronašao je u kupatilu roditeljske kuće kolumbijsku lasicu, za koju se smatralo da je izumrla.

Da se na fotografijama radi o kolumbijskoj lasici saznalo se tek sada, kada ih je pohranio u bazu podataka aplikacije iNaturalist, pa su je tu na osnovu poznatih podataka o vrsti identifikovali stručnjaci sa Univerziteta u Kaldasu.

Kolumbijsku lasicu niko nikada nije fotografisao niti snimio – sve do 2011. godine kada je Huan, koji je u slobodno vreme amater-prirodnjak, tokom posete roditeljima u njuhovom kupatilu naleteo na nju.

Životinja je uznemireno trčala po kupatilu ispuštajući snažan miris po prostoriji. Huan je uspeo da napravi nekoliko fotografija, pre nego što je izašao iz prostorije ostavivši vrata otvorenim da bi pobegla.

Pošto je amaterski prirodnjak tokom godina je sakupio priličnu kolekciju fotografija, a jedan od njegovih prijatelja mu je predložio da ih pohrani u novu aplikaciju iNaturalist.

Isprva je identifikovana kao daleko uobičajenija dugorepu lasicu, ali kada su se uključili brojni stručnjaci utvrdili su, analizirajući sve fotografije i brojne karakteristike poznate iz literature, da se radi o kolumbijskoj lasici.

„Mislio sam da je izumrla zato što je nismo videli živu“, navodi Hektor Ramirez-Čavez, vođa studije sa kolumbijskog Univerziteta u Kaldasu.

Čitav izveštaj je objavljen u prirodnjačkom časopisu Theyra.

broj komentara 0 pošalji komentar