Prva dozvola za helikopterski taksi u Srbiji

Direktorat za civilni saobraćaj 5. avgusta izdao je prvi sertifikat za obavljanje javnog prevoza helikopterima. Za takvu vrstu saobraćaja, za sada, registrovano je samo jedno preduzeće u Srbiji, čiji su osnivači pilot Goran Krneta i srpsko-američki biznismen, Živorad Tomić.

Živorad Tomić je u Sjedinjenim Državama stekao licencu za pilota aviona. Pre tri godine u Srbiji je postao i pilot helikoptera, što zahteva još veću koordinaciju za letenje.

„Najbolje poređenje bi bilo da recimo da igrate Moravac, stoji vam flaša na glavi i u isto vreme morate da čitate knjigu“, objašnjava Živorad Tomić, direktor "New England Tool". 

Preciznost i koordinaciju stekao je u poslovnom svetu, a njegova kompanija u Americi bavi se proizvodnjom CNC mašina. Odlučio se da i u Srbiji započne biznis u helikopterskom saobraćaju. To će mu olakšati da vazdušnim putem poveže Ameriku i Požegu.

„Ima puno ljudi, ja poznajem mnogo uspešnih ljudi, poslovnih, koji su spremni da ulože novac, naravno da bi ostvarili profit, a došli i pomogli ovom kraju“, otkriva direktor „Balkan helikopters“ iz Beograda.

Vreme je novac, a putovanje od Beograda do Požege putevima ume da potraje duže od tri sata, dok je helikopteru potrebno četrdesetak minuta.

Helikopterski taksi postaje realnost i u Srbiji. Moći će da ga koriste oni koji mogu da izdvoje 500 evra za jedan sat leta.

Na dozvolu su čekali tri godine, dok nisu ispunili stroge uslove. Sada će raditi na povećanju flote za koju se već sedam godina obučava nekoliko kandidata u jedinoj civilnoj školi za pilote helikoptera u Srbiji i regionu.

„Stvaraju se velike mogućnosti za organizovanje programa, traganja i spasavanja, zatim hitnog medicinskog prevoza“, ističe Goran Krneta, direktor škole za pilote helikoptera „Helimaster“ u Beogradu.

Razvoj helikopterskog saobraćaja u Srbiji u civilne svrhe uticaće i na brže povezivanje, ne samo regiona, već i Evrope, što dokazuju sve češći letovi privrednika do Berlina, Beča i drugih gradova.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво