Da li je otkrivena grobnica Romula, osnivača Rima?

Sarkofag otkriven u ostacima drevnog hrama u Rimu izazvao je žustru polemiku među istoričarima o tome da li pripada Romulu – legendarnom osnivaču večnog grada.

Kamena grobnica, zajedno sa kružnim oltarom, potiče iz šestog veka pre nove ere. Prema legendi, Romul je osnovao grad 753. godine pre nove ere na Palatinu, jednom od sedam brežuljaka na kojima danas leži Rim.

Stručnjaci su podeljeni da li prazna grobnica može da bude povezana sa Romulom, kao i o tome da su braća Romul i Rem uopšte postojala.

Hram i sarkofag otkriveni su u blizini rimskog Foruma.

Iako se slažu da je pronalazak nečega takvog u srcu grada značajno otkriće, ono predstavlja više simbol nego što je u pitanju prava grobnica.

Istoričari skeptični

Ističu da čak i da je Romul, koji je ubio svog brata Rema, postojao, njegovo telo ne bi bilo u grobnici jer je, zavisno od izvora, njega je u raj odneo rani rimski bog Kvirinije ili su ga na delove iskidali ljubomorni rimski senatori.

„Ovo nije grobnica Romula, ali je deo uspomene na mesto gde je slavljen njegov kult“, rekla je Alfonsina Ruso, direktorka rimskog Arheološkog parka Koloseum.

Sa druge strane, arheološkinja Patricija Fortini kaže da iako je mudro biti oprezan, ideja da grobnica može da bude povezana sa Romulom je zasnovana na drevnim istorijskim izvorima.

„I pričama se navodi da se grobnica Romula nalazi u blizini rimskog Foruma“, istakla je za AFP.

Romul i Rem bili su, prema legedni, blizanci rimskog boga Marsa i sveštenice Ree Silvije, a odgajila ih je vučica.

„Svi mitovi i legende imaju u sebi element istine. Ubeđena sam da je postojao neki heroj koji je osnovao Rim“, kaže Alfonsina Ruso.

Novootkriveni hram biće detaljno ispitan od strane arheologa, a nakon toga otvoren za javnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво