Tiranosaurus reks, kralj dinosaurusa, stekao novog člana porodice

Delovi fosilizirane lobanje koji su pripadali do sada nepoznatoj vrsti tiranosaurusa, pronađeni su u Južnoj Alberti u Kanadi. Novootkriveni predator harao je Severnom Amerikom u doba kasne krede.

Fosilizirani ostaci lobanje pronađeni su u Kanadi zahvaljujući farmeru i paleontologu amateru Džonu de Grotu, navodi se u saopštenju Kraljevskog muzeja Tirel u Alberti, gde će ovaj primerak uskoro biti izložen.

Ovo je prvo otkriće nove vrste tiranosaurusa u Kanadi posle 50 godina, a ujedno i jedno od najstarijih pronađena u Severnoj Americi. Istraživači pretpostavljaju da je živeo oko dva i po miliona godina pre svog bliskog rođaka, tiranosaurusa reksa.

Thanatotheristes degrootorum, kako su ga naučnici nazvali, kao zastrašujući predator vladao je pre 79,5 miliona godina zemljom, danas poznatom kao Severna Amerika. Ako su naučnici dobro izračunali, mogao je da dostigne visinu od devet metara i težinu veću od dve tone, što znači da je ipak bio manji od svog srodnika, tiranosaurusa reksa koji je mogao porasti i do 12 metara dužine.

Ime koje su mu dodelili predstavlja kombinaciju reči „Tanatos“, što je grčki bog smrti, i reči „teriste“ – kosac. Drugi dio imena, degrotorum, odabran je u čast Džona de Grota koji je pronašao fosile.

„Odabrali smo ime u želji da naglasimo činjenicu da je ovaj tiranosaurus bio jedini poznati, veliki i isključivi predator svog vremena u Kanadi – kosac smrti, a nadimak će mu biti samo 'Tanatos' – smrt“, napominje docentkinja Darla Zelenicki, sa Katedre za paleobiologiju Univerziteta u Kalgariju.

Jedinstvene osobine fosilizirane lobanje na kojoj su se jasno ocrtavali zubi, pomogle su istraživačima da utvrde da je reč o posebnoj vrsti dinosaurusa.

„Tanatoteristes se razlikuje od svih ostalih tiranosaurusa, pre svega po posebnim karakteristikama lobanje, ali najočiglednije su grbe na nosu koje se protežu sve do gornje vilice“, navodi rukovodilac projekta, Džared Voris.

Novootkriveni fosil pridružuje se porodici drugih tiranosaurusa koji su pronađeni u Kanadi – daspletosaurusu, gorgosaurusu, albertosaurusu i tiranosaurus reksu.

Daspletosaurus je bio poslednje veliko otkriće u Kanadi 1970. godine. Otkriće ovog fosila omogućilo je istraživačima da utvrde da su različite grupe tiranosaurusa živele širom Severne Amerike, odvojene jedna od druge tokom razdoblja kasne krede pre 74 do 80 miliona godina.

Grupa daspletosaurusa, kojoj je pripadao tanatoteristes, lutala je između Južne Alberte i Montane, dok su se ostali kretali u centralnoj Alberti ili u južnim delovima Sjedinjenih Država. Među poznatim savremenicima tanatoreristesa, takođe otkrivenih u Alberti, nalazi se i rogati ksenoceratops.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара