Otvorena konferencija „Naučnice u društvu“

Trodnevna naučna konferencija „Naučnice u društvu“ otvorena je danas u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

Na otvaranju su govorile rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, dopisni član SANU Tanja Ćirković Veličković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i koordinatorka projekta Miroslava Lukić Krstanović.

Prikazan je dokumentarni film „Naučnice u društvu: značajne, a nevidljive“ i otvorena je izložba naučnih publikacija učesnica skupa, koju je priredila Biljana Milenković Vuković, bibliotekarka-savetnica.

Na konferenciji je prvog dana razmatran položaj naučnica u društvu, dok će u sredu, 12. februara, sesije biti posvećene naučnim disciplinama i rodnoj ravnopravnosti. Govoriće se i o paralelama u regionu i svetu, kao i o feminističkom znanju i obrazovanju kroz istoriju.

Poslednjeg dana konferencije, nakon predavanja Svetlane Slapšek, glavna tema biće „Biti naučnica: interpretacije“.

Izlagači su eminentne naučnice iz različitih oblasti.

Konferencija je organizovana u okviru projekta Etnografskog instituta SANU „Položaj naučnica u društvu i na tržištu rada u Srbiji“ (Program participacije Uneska). 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије