U Italiji otkrivena grobnica iz gvozdenog doba

Arheolozi su kod grada Korinaldo u italijanskoj provinciji Ankona pronašli monumentalnu grobnicu iz gvozdenog doba. U njoj je nađeno brojno oružje, kao i bronzana kaciga, glinene i bronzane posude, a posebno se izdvaja ratna kočija s točkovima od gvožđa.

Iako telo pokojnika nedostaje, na osnovu ratničkog karaktera pogrebne opreme pretpostavlja se da je u pitanju bio muškarac.

Verovatno je bio sahranjen pod velikom zemljanom humkom koja se uzdizala nad okolinom, jer da je njegovo telo bilo položeno blizu površine – „imalo bi male šanse da preživi vekove oranja, koje je uklonilo sve tragove bilo kakve nadzemne grobnice“ – izjavila je Federika Boski, učesnica istraživanja, docentkinja predmeta Metode arheološkog istraživanja na Univerzitetu u Bolonji.

Kneževska grobnica

Čak i bez tela, dragoceni nalazi pronađeni u tom 2.600 godina starom grobu otkrivaju mnogo toga o misterioznom čoveku koji je u njemu bio položen.

„Izuzetna zbirka kulturnog materijala nedvosmisleni je dokaz visokog položaja vlasnika grobnice“, smatra Federika Boski, koja je zbog otmenosti pogrebne opreme nazvala to „kneževskom grobnicom‘‘.

Arheolozi su pronašli grobnicu dok su obavljali zaštitna arheološka iskopavanja prilikom pripreme terena za izgradnju novog sportskog kompleksa u dolini reke Nevole.

Snimanje iz vazduha nad gradom Korinaldo otkrilo je ostatke velikih, kružnih rovova. To se činilo neobično pa su Boskijeva i njene kolege počeli da vrše ispitivanja na terenu. Tako su posumnjali da je nešto zakopano ispod rovova, započeli su s kopanjem i pronašli grobnicu veličine 3,2 puta 2,8 metara, okruženu jarkom širine 30 metara.

Retko otkriće

Grobnica datira iz 7. veka pre nove ere, pa su istraživači zaključili da najverovatnije pripada kulturi Picena – italskog naroda iz gvozdenog doba koji je živeo duž jadranske obale Italije. Dokazi, uključujući artefakte iz grobnice, ukazuju na to da su Piceni bili ratnički narod. Istorijski izvori navode da su ih 268. g. p. n. e. pokorili Rimljani.

Značaju novog otkrića doprinosi činjenica da se tako monumentalne grobnice iz gvozdenog doba retko nalaze. Grobni nalazi, veličina groba i činjenica da je nekada verovatno bio pokriven zemljanom humkom, ukazuju da je ovde bio sahranjen poglavar plemenske zajednice, osoba koja je okupljala političku, vojnu i ekonomsku moć, veruje Federika Boski.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво