Posle 3.000 godina tišine, mumija „progovorila“

Mumificirani egipatski sveštenik, koji je mrtav već 3.000 godina, dobio je šansu da mu se ponovo čuje glas jer su naučnici uspeli da u 3D štampi naprave vernu repliku njegovog govornog aparata.

Britanski naučnici uspeli su da mumiji, po imenu Nesjamun, detaljno skeniraju odlično očuvani vokalni trakt i u kompjuteru naprave veran model, nakon čega i repliku u 3D štampaču.

Tim je objašnjenje o podvigu objavio u naučnom časopisu Sajentifik reports (Scientific Reports), pokazujući i kako zvuči glas egipatskog sveštenika.

„Prvi uspešni pokušaj da se veštački reprodukuje glas preminule osobe omogućio je jedinstvenu mogućnost da se čuje glas nekoga ko je već dugo mrtav“, rekla je Džoan Flečer, profesorka arheologije na Univerzitetu Jork i koautorka studije.

Poreklom iz Tebe, Nesjamun je poslednji put hodao Zemljom oko 1.110 godine pre nove ere, živeći okom vladavine faraona Ramzesa XI i radeći u hramu u Karnaku.

Jednog dana će zaista govoriti

Osim radoznalosti, naučnici su hteli da rekreiraju njegov glas jer je to bila sveštenikova želja.

„Zapravo je to bilo napisano na njegovom kovčegu. To je bilo ono što je želeo. Na neki način, uspeli smo da mu ispunimo tu želju“, istakao je Flečer.

Uprkos tome što je tim samo uspeo da reprodukuje zvuk samoglasnika, u budućnosti će stručnjaci pokušati da „stvore reči i povežu ih da bi napravili rečenice“.

„Nadamo se da ćemo uspeti da stvorimo verziju onoga što bi govorio u Karnaku“, naveo je Flečer.

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво