Čovečanstvo je bliže uništenju nego ikad ranije, opominju naučnici

Do potpunog uništenja nam je ostalo manje od dva minuta. Naučnici su sat „Sudnjeg dana“ pomerili na 100 sekundi do ponoći, u nameri da nas opomenu da smo bliže katastrofi no ikad ranije.

Aktivisti okupljeni oko Biltena atomskih naučnika ustanovili su sat „Sudnjeg dana“ još 1947. godine kako bi skrenuli pažnju javnosti na nuklearnu pretnju koja može dovesti do uništenja planete. Danas su ponovo pomerili vreme na satu na 100 sekundi do ponoći tvrdeći da smo zbog klimatskih promena, globalnog ratovanja, lažnih informacija i mnogih drugih izazova sve bliže potpunom uništenju sveta.

„Čovečanstvo se i dalje suočava sa dve simultane egzistencijalne opasnosti – nuklearnim ratom i klimatskim promenama – koje su dodatno uvećane informatičkim ratom na koji društvo nema mogućnosti da blagovremeno odgovori“, istakli su naučnici u svom proglasu.

Međunarodna bezbednosna situacija je teška, ne samo zato što ove pretnje postoje, već i zato što su svetski lideri dozvolili da međunarodna politička infrastruktura za upravljanje njima erodira, dodaju potpisnici.

Naučnici ističu da su nameravali da pomere sat još u novembru, pre no što su se rasplamsali sukobi između Sjedinjenih Država i Irana. Ali, uvideli su da ovi događaji samo potvrđuju njihova strahovanja da je svet u većoj opasnosti no ikada ranije.

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, bio je jedan od učesnika ovog događaja, a Indipendentu je rekao da ova promena vremena treba da služi kao „poziv na buđenje sveta“.

„Odluka o pomeranju kazaljki sata Sudnjeg dana podržana je rigoroznim naučnim dokazima i zato zahteva podjednako rigorozan multilateralni odgovor“, naglašava Ban Ki-mun za Indipendent.

Ukoliko političari uspeju da ublaže rizike koji prete čovečanstvu kazaljke sata mogu biti vraćene unazad, što se do sada dešavalo.

„Međutim, u 2020. godini svetski lideri imaju manje vremena na raspolaganju da donesu odluke, a potreba da se preduzmu hitne mere za smanjenje rizika od nuklearnog rata i klimatskih promena je velika“, naglašava se u saopštenju.

Kada je sat postavljen na dva minute do ponoći, 2018. i 2019. godine, bio je izjednačen sa prethodnim rekordom postavljenim 1953. Ali posle toga, bio je više puta pomeran unazad da bi se 1991. godine, krajem hladnog rada, našao na 17 minuta do ponoći.

Sat „Sudnjeg dana“ održava Bilten Atomskih Naučnika od 1947. godine, a njegovo vreme se najavljuje svake godine. Zamišljen je kao simbol pretnje sa kojom se čovečanstvo suočava i koliko je blizu katastrofe, uzimajući u obzir sve naučne i tehnološke pretnje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво