Najstariji krater na Zemlji – asteroid pre 2,2 milijarde godina pokrenuo globalno zagrevanje

Nastao pre 2,2 milijarde godina, krater prečnika 70 kilometara u zabačenom delu zapadne Australije potvrđen je kao najstarija udarna tačka asteroida na Zemlji.

Asteroid koji je stvorio Jarabuba krater udario je pre 2,2 milijarde godina u masivnu ledenu ploču i pokrenuo globalni period otopljavanja.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nejčer komjunikejšons (Nature Communications), procenilo je starost kratera na 2,229 milijardi godina.

To je 210 miliona godina starije od Vredefort kratera (200-kilometarskog prečnika) u Južnoj Africi i 380 miliona godina starije od Sudburi kratera (180 kilometara u prečniku) na Ontariju u Kanadi.

Autor nove studije, Timons Erikson iz Nasinog svemirskog centra „Džonson“, utvrdio je zajedno sa kolegama sa australijskog Univerziteta „Kertin“ da je asteroid prečnika sedam kilometara, koji je formirao krater Jarabuba, udario u masivnu ledenu ploču i poslao ogromnu količinu vodene pare u atmosferu, pokrenuvši klimatsko zagrevanje. 

Krater Jarabuba odavno je poznat naučnicima, ali geološka struktura nije pouzdano datirana zbog nekoliko faktora – izuzetne starosti, višeslojne akumulacije geoloških materijala, kao i zabačene lokacije.

„Šokirani“ cirkoni

Pređašnji napori da se odredi starost nisu bili ovoliko precizni, pa se procena kretala od 1,1 do 2,6 milijardi godina.

Da bi precizno utvrdili starost, Erikson i kolege su analizirali minerale izvučene iz dubine veoma erodiranog kratera. Tražili su „šokirane“ cirkone i monazite, što znači da su se „rekristalizovali“ kao posledica udara.

„Cirkoni i monaziti su dva najkorišćenija geološka sata. Zbog svojih kristalnih struktura koje mogu da inkorporiraju uranijum – ali ne i olovo – kada se kristalizuju. Pošto su vremena raspada uranijuma i olova poznata i razlikuju se, onda možemo da koristimo razliku u njihovom vremenskom odnosu da odredimo starost“, kaže Erikson za portal Gizmodo.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи