Zlato iz laboratorije koje je 10 puta lakše od pravog

Možda sija kao pravo, ali krije jednu tajnu. Napravljeno u laboratoriji teži tek delić u odnosu na ono koje se može pronaći u prirodi, a ima i druge zanimljive osobine.

Za razliku od uobičajenog grumena, ovde nanokristale zlata drže zajedno proteinska vlakna i lateks, što mu daje mnogo manju gustinu od običnog zlata.

Istraživački tim koji je razvio materijal navodi da masa može da bude smanjena za pet do 10 puta u odnosu na standardnu leguru zlata koja se koristi za nakit.

Ali zlato se koristi i za mnogo drugih stvari i u izradi visokotehnoloških proizvoda, pa bi laboratorijsko zlato moglo da donese pregršt koristi u hemiji, elektronici i zaštiti od zračenja.

„Ovaj materijal zlata ima osobine plastike. Naš pristup nam omogućava da napravimo bilo koju vrstu zlata i da prilagodimo njegove osobine“, objašnjava stučnjak za materijale Rafaele Mezenga sa Tehničkog fakulteta u Cirihu.

Da bi postigli ovakve rezultate, naučnici su pomešali zlatne nanokristale, proteinska vlakna i lateks sa vodom i solju kako bi dobili gel, a nakon toga vodu zamenili sa alkoholom.

Kada se dobijeni proizvod stavi u komoru ugljen-dioksida pod visokim pritiskom, alkohol reaguje sa ugljen-dioksidom, proizvodeći aerogel, koji može da se oblikuje zagrevanjem i to na temperaturi od samo 105 stepeni Celzijusa, što je mnogo manje nego 1.064 stepena koliko je potrebno da bi se istopilo čisto 24-karatno zlato.

Ukupna gustina materijala je tek 1,7 grama po kubnom centimetru, u poređenju sa 15 grama koje ima 18-karatno zlato.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво