Poljska: poslovanje u svemiru

Nekada je bio ograđeno igralište na kome su se igrale vlade i svemirske agencije, ali, zahvaljujući napretku tehnologije, pristupačnim cenama i novom preduzetničkom duhu, svemir je sada sve više mesto za privatne preduzetnike.

U Evropskoj uniji sve je više prilike za mala preduzeća čija je proizvodnja povezana s kosmičkim istraživanjima.

Poljsko preduzeće PIAP, sa sedištem u Varšavi, osnovano je 2017. i bavi se razvojem naprednih robotičkih sistema i vozila za istraživanje planeta, kao što su mali terenci. Preduzeće takođe razvija mehaničku ruku koja bi se upotrebljavala u satelitskim misijama u orbiti. Rad tog preduzeća finansira se iz fondova EU Horizont 2020.

Udruženje robotičara Evropske unije pruža podršku koja je od vitalnog značaja za preduzeće. Podrška Udruženja omogućava početak razvoja robotske ruke za servisiranje satelita, ali i povezivanje sa evropskim kompanijama iz aerokosmičkog sektora.

To je samo jedan mali deo rastuće evropske svemirske ekonomije, koja već zapošljava blizu 250.000 radnika. Smatra se da je taj deo ekonomije od vitalnog značaja za stvaranje radnih mesta u okviru razvoja visoke tehnologije, i Evropska komisija kaže da je njen cilj da održi i dalje unapredi evropsko vođstvo u svemiru.

Zašto je svemir toliko važan za Evropu?

Tomaš Husak, šef kabineta komesarke Elžbjete Bjenjkovske, kaže:
„Ko bi danas mogao da zamisli naše živote bez satelitske navigacije? Zahvaljujući tome, imamo veoma precizne podatke koji nam dolaze iz kosmosa. A Evropa nudi signale, nudi podatke preduzećima koja mogu da stvore prave vrednosti, a sve to otvara i nova tržišta za preduzeća koja se aktivno bave satelitima, kako softverom za njih tako i lanserima“.

Husak zatim ističe: „Evropa je svetska sila i to želi i da ostane. U poslednjih sedam godina investirali smo više od dvanaest milijardi evra u kosmički sektor a planira se investiranje novih šesnaest milijardi u sledećem finansijskom ciklusu. Nijedna od država članica ne može sama toliko da investira. Evropa želi da stvori nove programe koji će izaći u susret novoj realnosti. U osnovi, želi stvaranje velikog inovativnog središta u Evropi.“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво