Naučnici dokazali da Leonardo nije pogrešio

Naučnici su možda uspeli da razreše još jednu Da Vinčijevu misteriju. Otkrili su zašto na njegovoj staklenoj kugli na slici „Spasitelj sveta“ nema prelamanja i refleksije svetlosti.

Odgovor, prema računarskim modelima koje je napravio tim istraživača sa kalifornijskog Univerziteta „Irvajn“, glasi da Isus na slici Spasitelj sveta (Salvator Mundi) drži šuplju staklenu kuglu, a ne ispunjenu, tako da ju je Leonardo ispravno naslikao.

Ovu pretpostavku su istoričari umetnosti i ranije razmatrali, pored one da je u pitanju kristalna kugla, ali sada je napredni tri-de prikaz to uspeo i da potvrdi.

 „Naši eksperimenti pokazuju da je Leonardo da Vinči vrlo tačno predstavio predmet koji Isus drži u ruci, na osnovu teorije svetlosti i naučnih saznanja koja su mu bila na raspolaganju 1500. godine“, navodi se u ovom radu.

Nabori na Hristovom ogrtaču koji se vidi iza kugle na slici Spasitelj sveta nisu iskrivljeni niti uveličani, a na površini je Leonardo naslikao tri bele tačke. Neki istoričari umetnosti su smatrali da je Da Vinči namerno naslikao kuglu na nadrealan način.

Međutim, koristeći tehniku računarske grafike, poznatu kao obrnuto prikazivanje – kojom se trodimenzonalni detalji scene ekstrapoliraju sa dvodimenzionalne slike – naučnici su uspeli da rekonstruišu situaciju u kojoj je Da Vinči slikao pre pola milenijuma.

Istraživači su izračunali da je staklena kugla imala prečnik od 6,8 centimetara i da se nalazila 25 centimetara ispred modela. Kompjuterska analiza sugeriše i da staklo na kugli nije moglo biti deblje od 1,3 milimetra.

Prema računarskim modelima, senke na slici upućuju na postojanje snažnog izvora svetlosti, kao i opšte difuzne svetlosti. Istraživanje tek treba da bude odobreno, ali računarska analiza u potpunosti odgovara onome što je prikazano na platnu.

Na osnovu nabora sa Hristove haljine koji se vide kroz kuglu, čini se da je Leonardo dobro znao kako svetlost prolazi kroz staklo jer je već proučavao optiku. Većina nabora nije iskrivljena, ali izgleda drugačije od onih koji nisu zaklonjeni kuglom.

Slika Spasitelj sveta je 2017. godine prodata za 450 miliona dolara, što je čini najskupljom slikom na svetu. Međutim, oko nje i dalje postoji mnogo kontroverzi, a više naučnika je tvrdilo da to uopšte nije Da Vinčijeva slika već da je on uradio samo pojedine delove.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара