Kulturno-obrazovna saradnja Republike Češke i Republike Srbije nudi brojne mogućnosti za umetnike i studente

Kroz istoriju, veze između Republike Češke i Republike Srbije pokazivale su da je reč o narodima koje spajaju prijateljstvo i slovenska bliskost. Krajem 19. i početkom 20. veka brojne arhitekte i zanatlije dolazile su u Srbiju. Neka od najlepših zdanja u Beogradu dela su čeških arhitekata. I danas se nastavlja prijateljska saradnja. Pored privredne, izuzetno je bitna kulturno-obrazovna saradnja.

Ambasada svake godine organizuje prijem za mlade umetnike iz Srbije koji su dobili priznanja na Međunarodnom dečjem konkursu lepih umetnosti u Lidicama.

U pitanju je konkurs duge tradicije na kome učestvuju deca iz više od 80 zemalja. Radovi dece iz Srbije svake godine prođu zapaženo i određeni broj njih bude nagrađen. 

Veliki broj studenata pokazuje interesovanje da poseti ambasadu i da se upozna sa radom Češke. Najčešće su to studenti političkih nauka, što je i logično, jer se na tom fakultetu izučavaju međunarodni odnosi.

Za te mlade ljude je korisno da se upoznaju sa njihovim aktivnostima, kako zbog studija tako i zbog njihovih budućih razmišljanja u kom pravcu žele da krenu kada je u pitanju odluka o tome čime žele da se bave nakon studija.

U Ambasadi Republike Češke nedavno ste primili mlade umetnike, ali i studente Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Vaša ekselencijo, koliko je razvijena kulturno-obrazovna saradnja između naših zemalja?

Nj. e. Tomaš Kuhta: Kulturno-obrazovna saradnja između naših zemalja je razvijena, međutim, uvek postoji prostora za poboljšanje. Ambasada se trudi da tu saradnju podstiče, a takođe i sama organizuje brojna kulturna dešavanja. Istakao bih pre svega filmski festival, koji organizujemo svake godine i na kome se trudimo da publiku upoznamo s novijim ostvarenjima češke kinematografije. Dakle, uvek nastojimo da premijerno prikažemo filmove novije produkcije.

Organizujemo i brojne koncerte i izložbe. Ove godine je povodom 30. godišnjice od baršunaste revolucije bila upriličena izložba „30 godina slobode“ češkog umetnika Pavela Štjastnog, i to prvo u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a potom i u zgradi Jugoslovenske kinoteke.

Pored toga imamo izložbu o Karlu IV, koju smo prikazali pre nekoliko godina u Manakovoj kući, a sada je dostupna školama i kulturnim ustanovama – ukoliko žele da je pozajme, mogu to učiniti potpuno besplatno. Tako su sa životom ovog značajnog vladara imala priliku da se upoznaju npr. deca iz OŠ „Drinka Pavlović“ iz Beograda, građani Bele Crkve, Zrenjanina, Novog Sada... Dakle, svi zainteresovani za ovu izložbu mogu se javiti ambasadi, rado ćemo je pozajmiti.

Jedan od načina razvoja dobrih odnosa jesu stipendije za studente i poslediplomske studije. Postoji li mogućnost stipendiranja studenata s obe strane, iz Srbije i Češke?

Nj. e. Tomaš Kuhta: Trenutno postoji više mogućnosti dobijanja stipendija koje su dostupne i studentima iz Srbije, počev od stipendija Višegradskog fonda, pa sve do poznatih programa kao što su ERASMUS ili CEEPUS. Razne mogućnosti pružaju i pojedinačni regioni. Tako, na primer, Južnomoravski region već godinama daje stipendije studentima iz Šumadije.

Međutim, studentima je primamljivo i to što su po zakonu o visokom obrazovanju studije u Republici Češkoj besplatne, tako da određeni broj mladih iz Srbije uči češki jezik, a potom ide tamo na studije.

Radi što boljeg informisanja stranaca i zbog velikog interesovanja, Ministarstvo prosvete, omladine i sporta Republike Češke je pokrenulo veb-sajt www.studyin.cz, na kome se mogu naći najrazličitije informacije, počev od mogućnosti studiranja, spiska svih fakulteta, uslova upisa, stanovanja, pa sve do pitanja koja se odnose na svakodnevni studentski život. Tako da svima onima koji su zainteresovani za studije u Češkoj toplo preporučujem da posete ovu stranicu.

Češki film i fakultet FAMU u Pragu dali su poseban pečat ne samo češkoj već i srpskoj filmskoj sceni. Da li danas možemo govoriti o razvoju saradnje i u oblasti filmske industrije?

Nj. e. Tomaš Kuhta: Pored toga što su naše kinematografije veoma povezane, pre svega zbog toga što su mnogi istaknuti filmski radnici odavde studirali na našoj čuvenoj akademiji, veliki iskorak u saradnji u oblasti filmske industrije učinjen je 2016. godine.

Tada je 20 odsto udela u „Avala filmu" kupila češka kompanija SEBRE, koja sada planira nove investicije u ovom poslu i izgradnju novih filmskih studija. Verujem da će ova investicija podstaći dalju saradnju u ovoj oblasti.

Da li možemo očekivati i neke novine na kulturno-obrazovnom polju između Republike Češke i Srbije u 2020. godini?

Nj. e. Tomaš Kuhta: Verujem da će se postojeća saradnja nastaviti, a nadam se i da će dalje napredovati. Svakako se trudimo da svaki vid saradnje ili inicijativu u tom smeru podržimo koliko je to u našoj moći.

Što se tiče ambasade i njenih aktivnosti, i u narednoj godini planiramo više kulturnih dešavanja i nadamo se da će odziv publike biti jednako dobar kao i svih prethodnih godina. Planiramo filmski festival, koncerte, učešće u Noći arhitekture sa kolegama iz drugih ambasada, a takođe ćemo podržati i pomoći udruženje „Češka beseda Novi Sad“ u organizaciji izložbe o istoriji češkog stakla.

Kao i do sada, svi zainteresovani će o događajima i aktivnostima ambasade moći da se informišu posredstvom naše zvanične internet i Facebook stranice. Nadam se da će im se dopasti ono što im spremamo za narednu godinu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво