Bamburg – prvi engleski zamak osvojen topovskom paljbom

Zamkovi u Britaniji su vekovima stoički odolevali. U normanskim osvajanjima korišćeni su kao sredstvo za napad, a tokom srednjeg veka kao alat za kolonizaciju i odlučivanje o sudbini Velsa i Škotske.

Ipak, zamkovi su tek posle srednjeg veka doživeli najveće promene. Postali su okruženje za zavođenje vladara. A kad su bili na ivici da nestanu, oživeli su ih velikani u književnosti i umetnosti, i tako su dobili simboličnu mitsku moć.

Godine 1464. napadnut je zamak Bamburg, strašna i zlokobna tvrđava koja se nalazi u Nortamberlandu.

Napad nisu počeli pljačkaši s nemirnog mora, niti je došao sa bezakonite granične oblasti na severu, odakle su Škoti već dvaput pokušali da napadnu.

Došao je iz unutrašnjosti, od samih Engleza, u vreme kad se zemlja nalazila u raljama građanskog rata, Rata ruža, koji se vodio između sukobljenih porodica Lankaster i Jork.

Godine 1464. zamak Bamburg je bio poslednje uporište moći Lankasterovih na severu, a u junu je Ričard Nevil, erl od Vorika, poznat i kao Vorik Kraljotvorac, došao s velikom vojskom porodice Jork kako bi opkolio zamak u ime kralja Edvarda Četvrtog.

Devet meseci su snažni zidovi zamka odolevali, ali osim strelaca i naoružanih vojnika, Vorik je na raspolaganju imao i najnovije opsadno oružje.

Tri najveća topa u Kraljevstvu, svaki težak tonu ili više, doneti su brodom kako bi okončali ovaj sukob. Veliki topovi su poređani ispred zidina zamka, posle čega je Vorik izneo ultimatum preko svog glasnika.

Ultimatum je bio ozbiljno upozorenje koje pokazuje Lankasterovima koliko je Edvard cenio strateški značaj tog zamka.

Ne samo što je želeo da ga osvoji već je hteo i da zamak bude netaknut.

Međutim, vojska Lankasterovih nije popustila, pa je Vorik Kraljotvorac izdao naređenje i sva tri topa su istovremeno opalila.

Kažu da je kamenje sa zidina padalo u more i, posle predaje koja je ubrzo usledila, Bamburg je bio prvi engleski zamak osvojen topovskom paljbom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво