Španija – problemi s papagajima

Španska prestonica Madrid muku muči s papagajima. Njihova populacija je toliko narasla u protekle tri godine da su postali ozbiljan problem i za javno zdravlje i za životnu sredinu.

Nakon nedavnog istraživanja koje je pokazalo da je populacija tih zanimljivih i inteligentnih ptica u poslednje tri godine narasla sa devet na dvanaest hiljada, gradske vlasti Madrida objavile su planove za smanjenje broja papagaja.

U 2005. godini u tom gradu ih je bilo samo 1.700. Iako su ptice rodom iz Argentine, mnoge su uvezene kao kućni ljubimci pre nego što je, pre osam godina, stupila na snagu zabrana njihovog držanja.

Pretpostavlja se da su neki papagaji slučajno pobegli iz kaveza ili su ih vlasnici oslobodili, a kako je reč o izuzetno inteligentnoj vrsti ptica, vrlo brzo su se snašle na slobodi i prilagodile životu u velikom gradu.

Gradske vlasti su odlučile da stanu na kraj ovom problemu, te su u saradnji sa španskim ornitološkim društvom "Bird Life" odlučili da ih sterilišu i smanje populaciju do kraja godine.

Gnezda papagaja teže više desetina kilograma, a nalaze se na dalekovodima i krošnjama.

Blas Molina, stručnjak iz španskog Udruženja ornitologa "Bird Life", kaže: „Da bi izgradile tako veliko gnezdo, te ptice potroše mnogo grana, zbog čega često u potpunosti unište stabla s kojih ih ʼčupajuʼ, tako da ona ostanu skoro potpuno bez krošnje ili se posle nekog vremena osuše“.

Molina ističe da papagaji predstavljaju rizik po javno zdravlje, jer mogu da prenesu na ljude bolesti poput psitakoze, ptičjeg gripa, salmonele i sl.

Jedna stanovnica Madrida je rekla: „Podržavam ideju, jer oni štete biološkoj raznolikosti, raseljavaju druge vrlo važne vrste ptica“.

„Pre nekoliko godina opseli su gradske parkove, stvorivši tamo prave kolonije. Žestoko se bore za svoj deo stabla, hrane se golubovima, vrapcima, čak i svrakama. Uz to su vrlo glasni“, požalila se druga.

Građani Madrida ističu da su ptice veoma bučne, da prljaju automobile, ubijaju domaće ptice, a njihova gnezda su ogromna i teška. Šta bi bilo da padnu, pitaju se.

Santjago Sorija iz Službe za biodiverzitet u Madridu ističe: „Cilj ove akcije je kontrola razmnožavanja. Sastoji se od sterilizacije jaja na njihovim granama, tako da papagaji ne primete da su ta jaja mrtva. Neće biti novih mladunaca i populacija se neće povećavati.“

Špansko društvo ornitologa i gradske vlasti još nisu našli način kako da doskoče tim pticama, pa se nadaju da će ta metoda biti efikasna. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво