Potomci Vikinga, odlični vinogradari

Kraljevina Švedska obiluje jedinstvenim lepotama. Kao jedna od najnaprednijih država, ima veoma visok standard za sve kategorije stanovništva, dobar obrazovni i zdravstveni sistem. Mnogo toga može da se nauči i doživi u Švedskoj, ali verujemo da retko ko zna da u toj zemlji ljubazni domaćini poslužuju vinom iz sopstvenih vinograda.

Vinogradarstvo u Švedskoj postaje sve popularnije, posebno u regionu Skone, na jugu te države. Trenutno na toj teritoriji ima više od 40 velikih vinograda.

Zbog klimatskih promena u tom delu Skandinavije i temperatura se promenila. U proseku je porasla za jedan stepen Celzijusov, što je prijalo određenim vrstama flore i faune.

Međutim, ako mislite da je to glavni razlog „vinskog buma“, varate se. Ipak je nauka umešala svoje prste. Reč je o novoj sorti grožđa „solaris“.

Njen kreator je nemački naučnik koji je izgleda uspeo da spoji nespojivo: hladnu Švedsku i vinovu lozu željnu sunca.

Solaris je jedinstvena sorta grožđa. Karakteristična je po tome što zri čak i na severu i što lozu ne treba prskati.

Zasad se na jugu Švedske proizvode uglavnom bela, stona vina prilično dobrog kvaliteta.

Međutim, mnogi vinogradari eksperimentišu i sa crvenim vinima kako bi dobili jedinstveni ukus i „specifičnu skandinavsku notu“.

U vinariji „Arildu“, koja je smeštena na severu okruga Skone, proizvodnjom vina se bave već desetak godina.

Iz godine u godinu beleže sve veće uspehe, berbe su odlične a njihova vina dobijaju sve bolje ocene za kvalitet.

Jedino što bi moglo da se poboljša jeste prodaja jer, ruku na srce, iskreni su vinogradari, retko ko će pomisliti da iz Švedske na svetska tržišta stižu kvalitetna vina.

I zato, pre bilo kakvog zaključka, u vinariji „Arildu“ poručuju – najbolje je da vino prvo probate, pa onda o njemu sudite.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво