Eksperimenti i naučni izazovi na 13. Festivalu nauke

Uz zanimljive eksperimente, naučne izazove i eksplozivne šou programe, osmi decembar na Festivalu nauke u Beogradu zamišljen je kao Porodični dan, posebno osmišljen za naučno druženje s mališanima i roditeljima.

Posle prvih festivalskih dana koji su protekli u znaku školskih poseta, najveći naučni festival u ovom delu Evrope sprema se za porodična druženja, koja će obeležiti predstojeću nedelju, navodi se u saopštenju organizatora.

U pratnji roditelja i staratelja, mališani će moći da se oprobaju u najrazličitijim društvenim igrama inspirisanim arheološkim nasleđem, matematičkim zavrzlamama i različitim naučnim zakonima.

Posetioci će moći da učestvuju u psihološkim eksperimentima osmišljenim da razotkriju mitove i zablude vezane za ljudski um.

Radioaktivna soba očaraće posetioce ultraljubičastom svetlošću i fluorescencijom, dok će u otvorenoj laboratoriji moći da savladaju različite eksperimente iz kuhinjske radionice.

Zablude i naučne činjenice 

Razotkrivanje mitova o šećerima ili vitaminima poslužiće kao odlične lekcije za zdravi život, a oni najsmeliji moći će da savladaju i važne lekcije iz prve pomoći.

Čuvena misija osvajanja Meseca, devetomesečno putovanje od jajne ćelije do bebe ili pak ono znatno duže koje obuhvata celu evoluciju ljudskog roda, poslužiće za preispitivanje niza zabluda i upoznavanje sa naučno potvrđenim činjenicama.

Tu su i neizbežne lego kockice, istraživanje podvodnog sveta i desetine drugih eksperimenata uz koje će naučno druženje biti zabavnije nego ikada.

Posebni naučni šou programi očekuju sve posetioce Naučno-fantastične bine u Hali 5 Sajma, gde će nastupati gosti iz Francuske, Estonije, Češke, Slovenije i Poljske.

Postavka „Znanje pokreće“ kompanije NIS, koja je sedmu godinu zaredom generalni sponzor Festivala nauke, specijalno je kreirana da provede sve zainteresovane posetioce kroz pravu naučnu avanturu.

Leteći tanjiri i planete Sunčevog sistema 

NIS je ove godine svoju postavku posvetio razotkrivanju zabluda i mitova kada je u pitanju energija, tema koja u velikoj meri utiče na svakodnevni život ljudi i predstavlja srž poslovanja kompanije.

U ovom zanimljivom kutku, svako ko je želeo pretvorio se u pravog istražitelja u okviru NIS „Eskejp ruma“, gde su ga tačni odgovori odveli do izlaza.

Pored toga, posetioci su imali priliku da učestvuju u dva eksperimenta – s letećim tanjirima i merenjem težine na planetama Sunčevog sistema. Podršku Festivalu nauke kompanija NIS realizuje pod sloganom „Budućnost na delu“.

Festivalske ulaznice, po ceni od 500 dinara, mogu se kupiti na Tiket vižn prodajnim mestima u celoj Srbiji, kao i na festivalskoj blagajni na Beogradskom sajmu. Ulaznica važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A, kao i za halu 5, u kojoj je smeštena eksplozivna Naučno-fantastična bina, a deca do pet godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u regionu. Misija festivala jeste podsticanje obrazovanja u društvu, kroz savremene i zanimljive metode.

Na prošlogodišnjem Festivalu nauke više od 30.000 hiljada zadovoljnih posetilaca upoznalo se jedan na jedan sa brojnim naučnim izazovima i svetom nauke.

Jedanaesti put zaredom, prijatelj manifestacije je MTS. Podrška festivalu su Ambasada SAD u Srbiji, Francuski institut i Austrijski kulturni forum, a suorganizator manifestacije je Beogradski sajam. Sponzori trinaestog Festivala nauke su Elektroprivreda Srbije, kompanija Koca Kola, Erste banka, Nacionalna geografija, Grafiks i Mešer tehnogas AD.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво