Svečana večera od ostataka hrane

Danska princeza Meri poznata je po aktivnostima u podizanju svesti građana o potencijalu viškova hrane. Ovoga puta prisustvovala je svečanoj večeri u švedskoj ambasadi na kojoj su se služila jela pripremljena upravo od ostataka hrane.

Švedska ambasada u Kopenhagenu, u saradnji sa organizacijom „Stop otpadu od hrane“, organizovala je tu večeru sa ciljem da se smanje viškovi hrane.

Večeru, kojoj je prisustvovala danska princeza Meri, priredio je švedski kuvar Erik Anderson, koristeći ostatke hrane iz Švedske.

Anderson, inače, svakodnevno u Malmeu radi na smanjenju kuhinjskog otpada.

„Do juče nismo znali šta danas pravimo, jer je takav koncept“, kaže on, pokazujući cveklu i ostale sastojke koje će koristiti u pripremi večere.

„Te sastojke kupujemo od lokalnih dobavljača. Trebalo je da budu bačeni jer se nisu prodali, a sasvim su valjani. Potrebno im je samo malo ljubavi", ističe Anderson.

Učesnici večere, među kojima je i Fredrik Jorgensen, švedski ambasador u Danskoj, nadaju se da će nadahnuti i druge da slede njihov primer u borbi protiv bacanja hrane.

„Sedimo u velelepnoj sali za ručavanje i jedemo iz najlepšeg porcelana večeru spremljenu od ostataka hrane", kaže Jorgensen, dodajući da je u stvari najvažniji program održivosti, tj. smanjenja korišćenja resursa, koji je u skladu sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 08. dec 2019, 17:08) - anonymous [neregistrovani]

Krivi krasravac

Nisu ostaci hrane vec neprodati i nezadovoljvajuci proizvodi tipa "zakrivljeni krastavci" ili "kvrgave jabuke" a opet zbog visokih kriterija od strane marketa i nas potrosaca koji to prihvatamo.