Globalno zagrevanje između profita i opstanka

Na Grenlandu i širom Arktika led se topi zabrinjavajućim tempom. Globalna katastrofa koja ugrožava opstanak živog sveta nadvila se nad tom teritorijom. Ugrožene su brojne životinje, kao i priobalne zajednice. I dok se ceo svet pita kako umanjiti posledice globalnog zagrevanja, ima i onih koji u ovoj nevolji vide ličnu korist.

U blizini gradića Ilulisat na Grenlandu lokalni ribari svakodnevno izlovljavaju ogromne količine ribe. Što se više kreću ka hladnijim zonama vode, to je i ulov bogatiji i raznovrsniji.

Velika ekonomska dobit od posledica globalnog zagrevanja poput zlatne groznice okupirala je ribare iz ovog i okolnih mesta. Kako se led na Grenlandu topi, tako je riba skoro „na izvol'te“ ribarima i oni čak i ne moraju mnogo da se trude kako bi je ulovili.

Topljenje leda znači i dužu ribolovnu sezonu, a i ribari su sve bolje opremljeni savremenim mašinerijama, te se dnevno na stotine kilograma ribe izvadi iz mora.

Takav neograničen izlov ima svoje posledice. Ostaje sve manje ribe koja je sitnija i često još uvek mladica.

Kako more postaje sve toplije, tako i različite vrste ribe pronalaze svoj put do Grenlanda. To nije njihova prirodna maršruta i nije dobro da menjaju svoja staništa.

S druge strane, halibut, jedna od najdragocenijih riba s tog područja, traži hladniju sredinu i odlazi u veće dubine daleko od obale, te se ređe lovi.

Povlačenje morskog leda, promena ribljeg fonda i nekontrolisani izlov, naročito u nezaštićenim vodama Severnog pola, biće veliki problem u budućnosti.

Upozoravajući na činjenicu da nauka malo poznaje ekosistem ledenog mora, istraživači iz celog sveta udružili su se u nameri da se izlov ribe ograniči ili zabrani na Arktiku u periodu od narednih 16 godina.

Taj međunarodni, obavezujući sporazum potpisao je veliki broj zemalja. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи