Najavljeno dobijanje EU oznake geografskog porekla za tri srpska proizvoda

Ministarstva poljoprivrede Italije i Srbije održala su seminar „Geografske indikacije globalnog tržišta - vrednost, registracija i zaštita“, gde je Davide Liberati, vođa EU projekta za organsku proizvodnju i zaštitu geografskog porekla, istakao da su tri srpska proizvoda uskoro spremna za dobijanje EU oznake geografskog porekla - pirotski kačkavalj, ariljska malina i fruškogorski lipov med.

U okviru četvrtog izdanja „Nedelje italijanske kuhinje u svetu“ priređen je sajam „Made in Italy Serbia“, na kome su predstavljeni novi prehrambeni proizvodi za tržište Srbije.

Sajam su otvorili Nj.E. Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji, Đorđo Markeđani, predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika i Mirjana Kojić, generalni sekretar Komore.

Proizvođači vina, maslinovog ulja, čokolade, sireva, ali i testenina i mesa, predstavili su svoje proizvode zainteresovanim posetiocima i potencijalnim saradnicima.

Takođe je predstavljena i mobilna aplikacija „Mamma Itala“ pomoću koje se mogu pronaći lokacije širom sveta na kojima se prodaju originalni italijanski proizvodi.

 Na seminaru su takođe govorili i Silvia De Bertoldi iz Ministarstva poljoprivrede Italije, Stevica Marković i Vuk Vujačić iz saveza „Original Serbia“ koji okuplja proizvođače čiji proizvodi nose oznaku geografskog porekla, i Mirjana Ostojić iz udruženja „Slow Food“ u Srbiji.

Program četvrte „Nedelje italijanske kuhinje u svetu“ ove godine povezan je sa porukom „Doprinos za poplavljena područja“.

Ova kampanja opštine Venecija treba da pomogne gradu koji je teško oštećen zbog velikih priliva vode, a biće pomenuta na svakom događaju, uz osvrt na prethodne dane i predloge za pomoć. 

broj komentara 0 pošalji komentar