Srbija dobija novu generaciju ambasadora nauke

Neustrašive, inovativne i spremne za izazove, Srbija će i ove godine na Festivalu nauke dobiti novu generaciju počasnih ambasadora nauke, osnovaca i srednjoškolaca iz svih krajeva zemlje čije će originalne izume posetiocima predstaviti od 5. do 8. decembra na Beogradskom sajmu u zoni Ekspertinejdžera.

Njihova misija narednih godinu dana biće da prenose kako znanje, tako i ljubav prema nauci vršnjacima u svojim gradovima, šireći dalje iskustva stečena tokom rada na festivalu.

Nakon što je prošle godine proglasio prve ambasadore nauke, Festival nauke početkom decembra predstaviće novu generaciju ambasadora iz cele Srbije, koji svojim dostignućima i borbenim duhom pomeraju granice u najrazličitijim naučnim oblastima.

Odabrani učenici osnovnih i srednjih škola poneće ovu počasnu titulu, sa ciljem da se podstaknu njihovi dalji naučni koraci, ali i sa zadatkom da u narednih godinu dana svoja znanja i veštine podele sa vršnjacima iz svoje i drugih škola.

„Titula ambasadora za nas predstavlja ne samo nagradu za naš rad, već i podršku i podsticaj za dalje napredovanje i širenje svesti o značaju nauke među mladima“, objašnjava Jelena Cvetić, učenica Prve kragujevačke gimnazije i jedna od prošlogodišnjih ambasadorki nauke. 

Sličnom misijom vodi se i Edin Kliko, učenik Matematičke gimnazije u Beograda, koji sa saradnicima iz Sekcije primenjene fizike i matematike već godinama pomera granice mogućeg u školskim okvirima.

„Prošlogodišnji festival je bio prilika da kao učesnici pokažemo našim vršnjacima da je sve što zamisle moguće i kako da naprave slične stvari uz malo truda. Izlaganjem naših projekata iz elektronike, demonstracijom i objašnjavanjem toga kako rade, zainteresovali smo naše vršnjake da i oni počnu time da se bave i možda i oni pokrenu neku organizaciju u svojim školama“, navodi Kliko.

Ena Zećirović iz Gimnazije Tutin ovo počasno zvanje vidi kao afirmaciju truda, rada i požrtvovanja kako školaraca iz cele zemlje, tako i samog Festivala nauke.

„Kako je ova titula dodeljena za doprinos popularizaciji nauke, ta činjenica ide u prilog našim namerama i potvrđuje njihovo ostvarenje“, izjavila je ona.

Njih troje, predstavnici prve generacije ambasadora nauke, ali i sasvim nova generacija ambasadora nauke pridružiće se tokom ovogodišnjeg Festivala nauke svojim brojnim kolegama iz drugih naučnih i obrazovnih institucija u jedinstvenom četvorodnevnom razotkrivanju mitova i zabluda.

U duhu festivalske teme „Razotkrivanje“, Zona Ekspertinejdžera će, baš poput ostalih festivalskih postavki, odisati genijalnim izumima mladih naučnika koji će se na originalan način hvatati u koštac sa popularnim mitovima. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи