Preporuke za pravilnu ishranu na italijanski način

Mediteranska ishrana je nadaleko poznata kao najzdraviji način ishrane koji vas ne tera da se odričete ukusnih namirnica, a deluje blagotvorno na organizam. Ovogodišnje, četvrto izdanje „Nedelje italijanske kuhinje u svetu“ fokusirano je na slow food i „Preporuke za pravilnu ishranu: ukus za ukus“ - kako sam slogan kaže.

Još 1986. godine, Karlo Petrini osniva „Slow Food Movement“ organizaciju.

Ovakav vid ishrane laganog konzumiranja hrane oprečan je američkoj fast food ishrani.

Reč je o globalnoj organizaciji aktivista čija vizija je svet u kojem će svi ljudi imati pristup i mogućnost uživanja u hrani koja je dobra za njih, za one koji uzgajaju i koja je dobra za našu planetu.

Ova organizacija uključuje više od milion aktivista, kuvara, stručnjaka, mladih ljudi, akademika i poljoprivrenika u oko 160 zemalja.

„Mi smo ono što jedemo“ je misao vodilja slow food-a. To je spora hrana nastala kao odgovor na brzu hranu.

Dakle, umesto obroka „s nogu“, brze hrane i ishrane radi utoljavanja gladi, ovakva vrsta ishrane nudi hedonistički pristup koji utiče pozitivno na naše telo, um i okolinu.

Da bi se istakla glavna tema - edukacija o hrani i vrednovao celokupni potencijal domaće kuhinje, a u skladu sa italijanskom tradicijom, poseban značaj imaće časovi kuvanja koje će održati značajni kuvari, te šefovi kuhinja.

Kuvar Eros Piko već je održao predavanja i radionice u „Srednjoj turističkoj školi“, a do petka 22. novembra škola kuvanja „Skuola Bjanka" iz Salerna održaće predavanja i radionice u „Visokoj hotelijerskoj školi“ u Beogradu.

U ovoj godini obeležava se trideset godina ovakvog pristupa ishrani. „Svaki čovek ima prava na dobru, čistu i pravu hranu“, poruka je organizatora manifestacije. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи