Jedi izvorno, skini masku sa hrane

Evropska građanska inicijativa „Jedi izvorno, skini masku sa hrane!“, predložila je da se uvedu obavezne oznake porekla za sve prehrambene proizvode. Cilj je da se spreče prevare, zaštiti javno zdravlje i garantuje pravo potrošača da budu informisani. Inicijativu je podržalo više od milion evropljana, najviše Italijana.

Udruženje italijanskih poljoprivrednika „Koldireti“ predalo je italijanskom premijeru Đuzepeu Konteu i predsedniku parlamenta Evropske Unije Devidu Sasoliju 1,1 milion potpisa prikupljenih širom EU, zahtevajući obaveznu oznaku porekla na svim namirnicama.

Sasoli je rekao da građani Evrope žele transparentnost i sledljivost u označavaju proizvoda. Etiketa za njih predstavlja informaciju o poreklu proizvoda, a ne želju da utiču na proizvođače.

Uspeh je postignut pre svega zahvaljujući Italiji, gde je prikupljeno 85% potpisa. To je, inače, sedma peticija podneta u poslednjih 12 godina.

Tereza Belanova, ministarka poljoprivrede Italije, kaže da ulaganje u kvalitet i ulaganje u etiketiranje znači bitku koja se vodi u Evropi, kako bi potrošači znali odakle se uzima sirovina, kako se transformiše i kako se pakuje.

Ljudi imaju pravo da znaju šta zaista proizvodi Italija i šta je unutar kvalitetnog proizvoda, rekla je ministarka.

Međunarodni forum o poljoprivredi, koji je održan u Ćernobiju, na jezeru Komo, takođe se fokusirao na novi projekat čiji je cilj izgradnja održivijeg modela ekonomije, zasnovanog na sigurnijem, prijatnijem i civilizovanijem svetu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи