Počinje „art+neuroscience“

Manifestacija art+neuroscience, koja predstavlja mesto susreta umetnosti i nauke, biće otvorena od 14. novembra do 7. decembra na više lokacija u Beogradu, a posetioce očekuje raznovrstan program, od edukativnih radionica, masterklas predavanja, vođenja kroz izložbe i radionica za školarce.

Četvrto po redu izdanje programa Centra za promociju nauke art+science, koje se ove godine održava pod sloganom „Svet iza očiju“, biće posvećeno neuronaukama kao aktivnom i dinamičnom poligonu savremenih istraživanja.

Tokom novembra i decembra 2019, program će se odvijati u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti, Francuskom institutu, Kolegijumu Hungarikum, Naučnom klubu Centra i umetničkim fakultetima.

Uz korišćenje naprednih tehnologija i autentičnih kreativnih postupaka, odabrani umetnici predstaviće svoje viđenje neuronauka i savremenih naučnih istraživanja i otkrića, ali i njihovog odnosa i uticaja na čoveka i društvo u celini.

Prikazani radovi se u znatnoj meri oslanjaju na kreativne, naučne i tehnološke postupke, poput metodoloških istraživanja, prilagođenih eksperimenata, namenskog programiranja i korišćenja različitih softvera i kodova.

Jedan od radova koji će premijerno biti prikazan tokom svečanog otvaranja manifestacije, 14. novembra u Galeriji nauke i tehnike SANU, jeste performans Jasne Jovićević, Sedim i brinem za nju, pobednice prve nacionalne AI Lab selekcije u Srbiji.

Ovaj naučno-umetnički projekat saksofonistkinje i kompozitorke, jedne od najboljih muzučara domaće džez scene, preispitaće na koji način reaguju moždani talasi na njenu muziku, kao i to na koji način je muzikom moguće manipulisati moždane talase slušaoca.

„Posebna vrednost ovogodišnjeg programa je činjenica da su sva predstavljena umetnička dela nastala kroz intenzivan dijalog, direktnu komunikaciju i zajednička istraživanja predstavnika obe stvaralačke strane“, navodi Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke.

Manifestacija art+neuroscience je prva programska aktivnost Centra kao inicijalnog partnera projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije (European ARTificial Intelligence Lab - AI Lab), finansiranog kroz EU program Kreativna Evropa.

U širokom i sveobuhvatnom domenu veštačke inteligencije, projekat će se pre svega fokusirati na kulturološke, psihološke i filozofske aspekte koji su pod snažnim udarom novih tehnologija i naučnih otkrića.

Svaka organizacija unutar mreže samostalno razvija raznovrsne programske aktivnosti - izložbe, edukativne radionice, konferencije, seminare, performanse - i ponovo, kao u slučaju prethodnog projekta, pod zajedničkom kapom će se realizovati sasvim originalni, jedinstveni događaji u Lincu, Ljubljani, Saragosi, Tbilisiju, Atini, Amsterdamu, Dablinu, Beogradu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво