Dome slatki, reciklirani dome

Od davnina se reciklirani materijali, poput drveta, cigle ili pločica, koriste za izgradnju kuća, a novo doba donosi i nove sirovine. Istraživači iz Španije i Italije, okupljeni oko projekta RE4, idu korak dalje - razvijaju nove materijale od otpada, koji bi inače završili na deponiji.

Stručnjaci koji rade na ovom projektu nadaju se da će jednog dana biti u stanju da naprave čitava održiva naselja od recikliranih materijala.

Tokom perioda od četiri meseca, naučnici će upoređivati dve zgrade - jednu sagrađenu od savremenih materijala i drugu od recikliranih materijala.

Suštinski, reč je o projektu koji bi mogao značajno da pomeri granice kada je reč o nivou energetske efikasnosti i trajnosti.

Da bi napravili 80% građevinskih konstrukcija od recikliranih materijala, članovi ovog istraživačkog tima morali su da stvore nove materijale.

Reciklirani agregati korišćeni su za proizvodnju svih komponenti i materijala, uključujući i ploče koje se koriste u izgradnji kuća.

Njihov sastav je veoma jednostavan. Cačinjene su od cementa i peska, a veoma su jake.

Reciklirana plastika i drvo su vrlo lagani i koriste se kao komponente za pravljenje lakih betona.

Veoma korisni su i već korišćeni komadi drveta koji su u projektu korišćeni za pravljenje izolacionih drvenih ploča.

Stvaranje recikliranih materijala samo naizgled deluje jednostavno, ali nije tako, zbog prirode građevinskog otpada.

Glavni problem predstavlja odvajanje materijala. Zbog mešanja građevinskog i otpadnog materijala neophodne su klasifikacija i separacija.

Partneri RE4 projekta iz Italije patentirali su novi sistem koji koristi multispektralnu kameru i veštačku inteligenciju za identifikaciju različitih materijala i proces razdvajanja.

Ideja je da se ovakav sistem postavi na gradilištima gde bi imao primarnu primenu.

Očigledno je da postoje veliki problemi i da ceo sistem treba da se unapredi, ali sasvim je izvesno da smo na pragu novog doba, doba koje donosi reciklirane materijale kao sasvim korisne elemente čak i u izgradnji stambenih prostora.

Da li materijali nastali reciklažom mogu da imaju negativne posledice na zdravlje ljudi koji bi živeli u objektima napravljenim od tih sirovina, za sada je potuno neistraženo. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се