Knez Miloš strahovao da mu truju konje, pa otvorio toksikološku laboratoriju

Ove godine obeležava se 160 godina od nastanka prve srpske toksikološke laboratorije. Danas se nalazi u Institutu za sudsku medicinu, gde utvrđuju postojanje otrova u organizmu, prisustvo lekova u krvi i ispituju toksične supstance.

Otvaranje prve toksikološke laboratorije u Srbiji naložio je knez Miloš. Sumnjao je da su mu trovali konje, a zanimalo ga je i da li su naše mineralne vode lekovite, pa je slao uzorke u Beč na analizu. Onda je shvatio da mu se više isplati da ovde otvori laboratoriju i tako je 1859. godine osnovana Državna hemijska laboratorija.

Jedan od poslednjih slučajeva o kome se dosta govorilo u javnosti je pokušaj jedne žene da otruje kolege na poslu i to kafom u kojoj je bio insekticid. Specijalista sudske medicine dr Slobodan Savić potvrđuje da je u laboratoriji detektovano prisustvo tog organofosfornog insekticida, a u rukavicama prisustvo DNK materijala optužene. Na kraju je ona i priznala izvršenje tog krivičnog dela.

„Sećam se čak slučaja, bio je u pitanju otrov koji se koristio za trovanje u poljoprivredi gde su roditelji, nažalost, neoprezno ostatak te supstance, organofosfatnog insekticida, ostavili u bočici od Vita soka, koju je dete od pet godina našlo i po unošenju te supstance za nekoliko sati je došlo do smrti“, upozorava dr Slobodan Savić.

Deca se uglavnom slučajno truju lekovima, jer se u skoro svakom domaćinstvu nalaze na dohvat ruke. Lekovi se najčešće koriste u pokušajima ubistva i samoubistva, dok su trovanja posledica zloupotrebe droga. Povremeno se dešavaju trovanja ugljen-monoksidom, najčešće u požaru ili zbog kvarova na grejnim uređajima. Toksikološke analize rade se po nalogu tužioca, ali i na lični zahtev.

„Pored toga, imamo sve više zahteva roditelja koji sumnjaju da im se deca drogiraju i oni na naš savet koje uzorke da pošalju mogu da se obrate institutu za uslugu“, objašnjava specijalista toksikološke hemije, Vera Lukić.

Prisustvo toksičnih supstanci utvđuje se analizom krvi, urina ili kose. Psihoaktivne supstance i lekovi pre svega se nalaze u krvi, odakle nestaju posle nekog vremena. Zato se pribegava analizi kose.

Specijalista toksikološke hemije objašnjava da kada se otrov unese u organizam, za sedam do deset dana on se inkorporira u koren dlake i tu se zadržava neograničeno, što toksikolozima omogućava da utvrde u kom je periodu došlo do trovanja i kojom supstancom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво