Tunber i Monbiot: postoji čarobna mašina za rešenje klimatskih problema

Postoji čarobna nova mašina koja će rešiti klimatske probleme, najavili su britanski novinar i aktivista Džordž Monbiot i švedska aktivistkinja Greta Tunber. Oni su zajedno snimili kratki angažovani film u kome objašnjavaju problem i pozivaju na rešenje.

Monbiot i Tunber tvrde da živimo u vreme masovnog istrebljenja i da se naša klima slama. Greta podseća da deca napuštaju škole kako bi protestovala, ali da još uvek nije sve izgubljeno i da se može popraviti.

„Da bismo preživeli moramo prestati da masovno koristimo fosilna goriva. Ali, samo to neće biti dovoljno“, navodi Greta. Ona kaže da se razmišlja o mnogim alternativama i rešenjima, ali da postoji jedno koje nam je pred očima. 

„Postoji magična mašina koja usisava ugljenik iz vazduha, veoma je jeftina i raste sama iz sebe. Zove se drvo“, podseća Greting saborac, Džordž Monbiot u filmu.

On objašnjava da je drvo primer prirodnog rešenja za klimatske probleme: „Šume vodenih biljaka - mangrova, džungle, močvare, bare, morsko dno, naselja algi, koralski grebeni uzimaju ugljenik iz vazduha. Priroda je alatka koju možemo da upotrebimo da popravimo našu slomljenu klimatsku sliku. Ova prirodna rešenja mogu da donesu ogromne promene, ali samo ako ostavimo fosilna goriva u zemljištu“, tvrdi Monbiot.

Rešenja koja previđamo

„Najluđi deo je“, kaže Greta Tunber, „što prirodna rešenja sada previđamo“.

Greta tvrdi da trošimo 1000 puta više na finansiranje svetske proizvodnje od fosilnih goriva nego na prirodna rešenja.

Prirodna rešenja za klimatske probleme dobijaju samo 2 procenta od svog upotrebljenog novca za ovaj problem, tvrde aktivisti u svom promotivnom filmu.

„Još je luđe“, upozorava Monbiot da „sada kada nama priroda treba više nego ikad mi je uništavamo brže nego ikad“.

On navodi da oko 200 prirodnih vrsta izumire svakog dana. Monbiot podseća da je veliki deo arktičkog leda otopljen, a da je veliki broj divljih životinja nestao, kao i dobar deo plodnog zemljišta.

Tri aktivnosti za rešenje

Greta Tunber smatra da je rešenje jednostavno i da se sadrži u tri aktivnosti: da štitimo prirodu, oporavimo je i uložimo novac na pravi način. 

Govoreći o zaštiti Greta navodi da se tropske šume seku brzinom od tristo fudbalskih terena u minuti i da ih moramo zaštiti.

Monbiot kaže da se priroda može regenerisati uprkos tome što je veliki deo naše planete oštećen. On je uveren da možemo pomoći eko-sistemu da se povrati.

Govoreći o novčanom ulaganju aktivisti pozivaju da prestanemo da ulažemo u aktivnosti koje uništavaju prirodu i da plaćamo za ono što joj pomaže.

„Mnogi ljudi su već počeli da na ovaj način upotrebljavaju prirodna rešenja za klimatske probleme“, podseća Monbiot i uverava gledaoce da i sami moraju to masovno da učine.

„Svako može biti deo toga“, tvrde aktivisti u svom promotivnom filmu i pozivaju ljude širom sveta da glasaju za osobe koji brane prirodu.

„Svuda po svetu ima neverovatnih pokreta koji se bore za prirodu. Pridružite im se“, poziva britanski aktivista i novinar Džordž Monbiot u promotivnom filmu koji je uradio sa švedskom aktivistkinjom, svetski poznatom, Gretom Tunber. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара