Asteroid koji je istrebio dinosauruse, uništio i sve što je bilo veće od pacova

Nijedna kopnena životinja veća od pacova nije preživela asteroid, koji je sa Zemlje izbrisao dinosauruse pre 66 miliona godina, tvrde naučnici.

Veliki broj otkrivenih fosilnih ostataka iz Kolorada otkriva je detalje o tome, kako su se sisari i biljke oporavili i razvijali posle razornog udara, na mestu današnjeg poluostrva Jukatan na jugoistoku Meksika. 

Tokom udara, oslobođena je visoka temperatura, dok su razne čestice smanjile protok Sunčeve svetlosti, što je uništavalo biljni i životinjski svet.

Smatra se da je tada više od tri četvrtine vrsta na Zemlji nestalo.

Ali život se vratio, a kopneni sisari počeli su ponovo da se razvijaju.

Nova otkrića o oporavku živog sveta posle udara, objavljena su u studiji autora dr Tajlera Lajsona u časopisu Sajens.

Fosili 16 vrsta životinja i više od 6.000 biljaka pronađeni su, tokom poslednje tri godine, na površini od 17 kvadratnih kilometara u blizini Kolorado Springsa.

Dr Lajson je rekao da se priča o oporavku organizama čiji su fosili pronađeni, odnosi na teritoriju Severne Amerike.

Naučnici kažu da je posle katastrofe, površina Zemlje bila prekrivena biljkama poput paprati, a najveći sisar koji se mogao naći, nije bio veći od pacova.

U narednih 100.000 godina javile su se šume u kojima su dominirale palme, a sisari su narasli na težinu prosečnog rakuna.

„To je prilično brz oporavak ili barem jedan aspekt oporavka“, rekao je dr Lajson.

Dalji naučni uvid u dalju istoriju oporavka, sugeriše da je u periodu od 300.000 godina posle udara, na Zemlji već bilo drvenastih biljaka, i drveća jačih i većih stabala, dok su  sisari bili biljojedi i težili su kao današnji dabar.

Još toliko je vremena prošlo dok su se javile prve biljke mahunarke – preci današnjeg graška i pasulja i sisari veličine vuka (oko 50 kilograma). Nove vrste biljaka bile su i hranljivije i kvalitetnije što je takođe uticalo na fizički oporavak i razvoj organizama tadašnjih sisara.

„Ta težina sisara je oko 100 puta veća od težine sisara koji su jedini ostali nakon fatalnog udara, što se smatra velikom brzinom oporavka“, uveren je dr Lajson koji dodaje da je razlog tome, između ostalog, i nedostatak prisustva dinosaurusa, koji su „ostavili jednu praznu ekološku nišu da se popuni“.

Izneta teorija o oporavku živog sveta, naišla je na pozitivne komentare istraživača iz celog sveta.

Stefani Smit iz Muzeja poljoprivrede u Čikagu rekla je da ovakva studija koja se odnosi na jedno područje, može pomoći naučnicima da shvate složenost oporavka u kombinaciji sa rezultatima iz drugih delova sveta.

broj komentara 14 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. okt 2019, 08:03) - oPaki [neregistrovani]

ШТА БОГ КАЖЕ?


//Bio je potop za vreme Noja.
//Pošto smo Hršćanska zemlja treba verovati šta Bog kaže u Bibliji a ne svetskim lažima.

Дакле, у "хришћанској земљи" треба одбацити науку као светску лаж и веровати 1) да је Бог белобради старац који седи на облаку, чеше браду и гледа нас шта радимо, 2) да је Земља равна плоча која плови по води на леђима кита, 3) да је небо шатор о који су окачене звезде, 4) да је људска раса настала из инцестуозне везе Адама, Еве и њихових синова и кћери ... итд. до у бескрај! Амин!

(ponedeljak, 28. okt 2019, 00:33) - anonymous [neregistrovani]

Auspuh atmosfera

Atmosferske efekte tog asteroida su "progutale" biljke i drveće koja su vremenom fosilizovane.
Energija udara asteroida se pretvorila između ostalog i u fosilna goriva ( Zakon očuvanja energije ).
Vrlo verovatno da je atmosfera na planeti tada bila kao izduvni gas koji nastaje sagorevanjem fosilnih goriva.

(nedelja, 27. okt 2019, 20:46) - Dejan [neregistrovani]

*

prosto receno sve je podredjeno stalnim dinamickom procesima. Ukoliko se pretpostavi sa svaka vec postavljena teorija koja generise naucnu potvrdu da je to najverovatnije tako onda smo isuvise srecni! i da treba da slavimo zivot.
Iskljucimo Drevne astronaute, iskljucimo kreacionisticku teoriju, iskljicimo Boga, iskljucimo ostatak Univerzuma, ostaje nam da samo da se cudimo da je moguce da se pojavi planeta na skoro idealnoj udaljenosti od maticne zvezde, sa skoro pa idealnom sudbinom, da je tresne nalutala, da od novonastale mase se odvoji Mesec, da naleti "nesto" i donese molekul vode, da se formira "primordijalna supa", da se u Zemlji formira jezgro koje generise dovoljno jako magnetno polje koje odoleva uticajima solarnih vetrova (a ne poput Marsa gde je atmosfera prosto oduvana prvim jacim "izbojem" sa Sunca), a pritom se polaritet menja svakih 300.000 godina, uz to se jos i osa pomeri za odredjeni broj stepeni te ostane nagnuta da mogu da nastanu godisnja doba i polarne kape, pa zivi svet prozivi 5 velikih kataklizmaticnih izumiranja, zadnje odnese "dzinove nad dzinovima", i ostanu samo "pacovi". Ako se ukljuce svi parametri (klimatski uslovi, procenat rasipanja svetlosti koji podsecaju na "nuklearnu zimu", pojava toksicnih gasova u vazduhu, itd) pretpostavka je da su spas mogli da nadju samo dovoljno mali, dovoljno snalazljivi i sa dovoljno raznovrsnom ishranom i uz vise nego neverovatnu mogucnost da se evolucioni tokovi ubrzaju. U biljnom svetu semenice mogu da ponude mogucnost da seme saceka i po 10tak hiljada i vise god pa da se stvore adekvatni uslovi da iznikne nova biljka, gljive i lisajevi takodje. Ali u zivotinjskom svetu je verovatno prica drugacija. I mislim da se dovoljno nije proucila mogucnost da su postojali "dzepovi" gde bi mogao zivot da se nastavi skoro pa nesmetano, a za to postoji geoloska potvrda. Ne treba da se zaboravi da dominacija dzinovskih sisara u morima i okeanima se bas tada desava. Ozbiljna steta se desava u atmosferi. Ne postoji niti jedan dokaz koji potvrdjuje da je to 5. veliko izumiranje uticalo znatno na zivot u hidrosferi. Toliko velika diferencijacija pacolikog zivota i ubrzana nakon prestanka dejstva koji su ugrozili opstanak na planeti je verovatno trebala da traje vise stotina miliona god., a to se nije desilo. Iskljucena je prica o geoloskoj dinamici planete, koja je podredjena kontinualnim kretanjima. Ili se barem u ovo tekstu ne spominje. Radni algoritam za postavku ovakve tvrdnje je dobar ali on ne ukljucuje mogucnost da i "elementi" u okviru statisticke greske imaju pravo na zivot i na borbu da opstanu!

(nedelja, 27. okt 2019, 20:46) - anonymousXS [neregistrovani]

Lupiš i ostaneš živ

Hajde ne lupaj čoveče vidiš da lupaš

(nedelja, 27. okt 2019, 20:39) - anonymous [neregistrovani]

No(j)a?

A Srbi su pili kafu sa Njom, čuvali ovce sa Hristom, bili su prisutni u svakom događaju koji je bio bitan za historiju čovječanstva...
Puh, da ne kažem PIH!

(nedelja, 27. okt 2019, 20:13) - veSeljak [neregistrovani]

@A niko ne pominje

A ko je mog' o da poš' lje taj vel' ki asteroid na majku nam Zemlju? Ha ha haaa :-) Da nisu vanzemaljci? E jed' no ako su oni.
Samo da je sreće prijatelji!
Puno pozdrava!

(nedelja, 27. okt 2019, 20:06) - anonymous [neregistrovani]

Aman dokle bre vise!

Ako su ova nagadjanja " tacna" da li su naucnici pronasli i asteroid koji je napravio toliki belaj? Bas me interesuje ko ih placa za ovako precizne informacije!

(nedelja, 27. okt 2019, 20:05) - anonymous [neregistrovani]

?

Kako sve vece od pacova kad je Cak Noris preziveo?

(nedelja, 27. okt 2019, 20:02) - Patar [neregistrovani]

Ljudi

Mi smo poslali asteroid i tačno posle 1000 godina eksperimentalno slali ljude tj. Nas hhee

(nedelja, 27. okt 2019, 19:42) - anonymous [neregistrovani]

Odg

Bio je potop za vreme Noja.
Pošto smo Hršćanska zemlja treba verovati šta Bog kaže u Bibliji a ne svetskim lažima. Pozz