Miloš Miša Mirković - IN MEMORIAM

Dugogodišnji saradnik i učesnik u emisijama Naučne redakcije RTS, Miloš Miša Mirković, preminuo je 17. oktobra u Beogradu, posle kraće i teške bolesti u sedmadeset prvoj godini života. U našoj redakciji biće upamćen kao čest gost i saradnik u emisijama pod nazivom „Šta su sve tehnologije uradile za nas“, „Svetski izazov“, kao i u drugim naučnim reportažama.

Miša Mirković je poznat naučnoj i stručnoj javnosti kao jedan od vodećih inženjera koji je učestvovao u uspostavljanju standarda i razvoju računarskih tehnologija u Srbiji, državama bivše Jugoslavije i regionu Jugoistočne Evrope.

Od početka karijere, sedamdesetih godina, inetersovanja su ga usmeravala ka onome što je u tom periodu bilo inovativno u novim tehnologijama, poput uvođenja mikrofilma za potrebe skladištenja podataka.

Još tada se isticao vizionarstvom prepoznavši veliki značaj informacionih tehnologija, a smatra se da je on i jedan od pionira u uvođenju koncepta specijalizovanih IT konferencija i izložbi, kao glavnih mesta predstavljanja najnovijih naučnih dostignuća i njihove primene.

Takva razmišljanja su ga podstakla da osnuje ASIT - Asocijaciju za računarstvo, informatiku, telekomunikacije i nove medije Srbije, koja prema njegovoj viziji već više decenija organizuje specijalizovane konferencije i izložbe iz oblasti bankarstva, državnog sektora, osiguranja i zdravstva.

Miša Mirković će ostati upamćen kao tvorac veoma uspešnih i rado posećivanih konferencija i izložbi pod nazivom: Tehnobank, Infotech, Smart e-Government, IMF (Informatika u medicini i farmaciji), Fiscal Expo, IBTF (Insurance Business Technology Forum) i ComExpo.

Ovi stručni skupovi poznati su po tome što imaju značajnu ulogu u povezivanju relevantne stručne i poslovne javnosti, i što doprinose međusobnom boljem poslovnom razumevanju, dopunjavanju poslovnog razvoja i kompeticiji.

Zahvaljujući ovim događajima koje je Miša Mirković organizovao, pod pokroviteljstvom države i resornih ministarstava, u Srbiji su se mnogo brže uspostavljali neophodni standardi, uvodila proceduralna pravila, zakoni i prenosila najbolja poslovna praksa sa međunarodnih tržišta.

Jedan od dobrih primera u kojem je Miša Mirković ostavio neizbrisiv trag na poslovnoj sceni Srbije je implementacija neophodnih standarda u kartičarstvu, do kojih se došlo dijalozima i sastancima stručnjaka na konferenciji Tehnobank.

Ovim se Srbija u kratkom vremenskom intervalu približila razvijenim državama Evrope.

Takođe su i konferencije Smart e-Goverment i Infotech dale nemernjiv doprinos u podsticanju razvoja savremenih informacionih tehnologija u državnom sektoru.

Miša Mirković je bio član i više informatičkih društava u Srbiji, u regionu i u Zapadnoj Evropi, a za svoj rad je primio više nagrada i priznanja.

Po prirodi skroman i mudar čovek, Miša Mirković se odlikovao svojom vrednoćom, uvek sa željom da pomogne drugima i da pruži prednost svakom za koga je procenio da vredi kao stručnjak.

Generacije IT stručnjaka pamtiće ga kao dobrog druga, pažljivog i odgovornog slušaoca, spremnog za razgovor i za razmenu novih ideja.

Pored više decenija koje je posvetio ostvarenju svoje vizije razvoja oblasti informacionih tehnologija, bio je predan i posvećen otac petoro dece, koje je inspirisao da budu usmereni prema razvoju najvrednijih životnih i poslovnih pricipa. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи