Mreže duhova u Finskoj

Finski institut za zaštitu životne sredine i Udruženje profesionalnih ribolovaca započeli su istraživanje lokacija i broja mreža „duhova“ u vodama Botnijskog mora, gde je profesionalni ribolov i dalje najvažniji.

Mreže duhova su mreže za ribolov koje su ribari izgubili.

Ove zalutale mreže deo su problema mikro plastike mora. Zaboravljene i napuštene mreže duhova ubijaju i ribu, morske ptice i foke.

Prema podacima Zavoda za životnu sredinu Finske, situacija sa plastikom u moru direktno utiče i na ljudska bića.

Mreže napravljene od tankih najlonskih traka raspadaju se lako u mikro plastiku, koja završava kao hrana životinja a na kraju dospeva i do ljudi.

Za sada projekat koji je tek započet ne uključuje slatkovodna jezera, ali će se broj izgubljenih mreža u njima kasnije istražiti.

Smatra se da je rekreativni ribolov veći izvor mreža duhova od profesionalnog ribolova.

Današnji profesionalni ribolovci imaju dobre šanse za pronalaženje izgubljenih mreža, a imaju i ekonomski interes od njihovog uklanjanja dok turisti i rekreativci često zaborave na mreže ili ih izgube u moru.

Plan je da opštine preuzmu veću odgovornost i da organizuju dane recikliranja kako bi se stanovništvo suočilo sa problemom napuštenih mreža.

Grad Pori mogao bi da bude dobar primer jer se u njemu organizovano sakupljaju beskorisne mreže u ribarskoj luci Pori.

Sve u svemu, izgleda da ovaj problem u Finskoj ne deluje previše ozbiljno jer ribolov nije razvijen kao nekada, ali sada će i finski podaci moći da se uporede sa istraživanjima u Švedskoj, Nemačkoj, Poljskoj i ostalim delovima sveta.

Na globalnom nivou to bi značilo aktivniju borbu protiv zagađenja plastikom, čistije more i zdraviji život. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара