Stara vavilonska proročanstva pomogla astronomima

Zadatak drevnih astronoma bio je da prate zbivanja na nebu kako bi kraljevima mogli da daju što pouzdanije prognoze budućih događaja. Proučavajući njihove zapise, naučnici tvrde da su možda pronašli najstariji pisani trag o solarnoj oluji koja se pominje i u Bibliji.

Nedavne analize otkrile su dokaze o veoma snažnoj solarnoj oluji koja je negde oko 660. godine pre nove ere za sobom ostavila radioaktivne čestice koje su pronađene u godovima drveća širom sveta i u ledu na Grenlandu.

Imajući to u vidu, istraživački tim iz Japana, započeo je potragu za pisanim tragovima o ovoj oluji u starim astrološkim zapisima. Ispostavilo se da su dokaz pronašli u drevnim asirskim tablicama.

Još u 19. veku arheolozi su otkrili hiljade glinenih pločica koje potiču iz Asirskog carstva u Mesopotamiji. Na njima su bili zabeleženi razni ugovori, književna dela, uključujući da danas opštepoznati Ep o Gilgamešu, kao i izveštaji astrologa.

U ovim izveštajiima beležena su kretanja planeta, pojave kometa i meteora, ali, naravno, i tumačenja koja predskazuju naredne događaje.

Skenirajući zbirku ovih astroliških izveštaja, naučnici su se upustili u potragu za opisima koji bi ukazivali na neku vrstu solarne oluje, koju su definisali kao „crvenkaste svetlosne pojave na nebu" uzrokovane sunčevim česticama u dodiru sa zemljinom atmosferom. Većina izveštaja nije bila datirana, ali su istraživači, barem po tome koji je astrolog sačinio izveštaj, mogli da načine grublju periodizaciju.

Otkrivena su tri izveštaja za koja se činilo da spominju auroralne pojave na nebu. Jedan pominje „crveni sjaj7, drugi „crveni oblak“, a u trećem stoji da „crveno pokriva nebo“. Zapisi su datirani u vremenski raspon od 655. do 679. godine, a pojave su zabeležene u Vavilonu i asirskom gradu Ninivi.

„Nalazi nam omogućavaju da dopunimo podatke o istoriji solarne aktivnosti za čitav vek ranije. To će nam pomoći u predviđanju budućih solarnih magnetnih oluja, koje bi nam danas nanele mnogo više štete, jer bi oštetile satelite i druge svemirske letelice“, objašnjava jedan od autora studije, profesor Jasujuki Mitsuma.

Drevnim Asircima ovaj crveni sjaj je verovatno predskazivao veoma loše događaje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво