„Sajam inovacija“, prilika za sklapanje partnerstva između tradicije i inovacija

Nastupom robota koji govori svečano je otvoren „Sajam inovacija“ u DKC „Majdan“, koji je okupio više od 40 izlagača iz Srbije i regiona.

Kao deo projekta Pokaži nešto novo, „Sajam inovacija“ ima za cilj razvoj ekonomije baziran na znanju, a zamišljen je kao mesto interakcije i uspostavljanja novih saradnji i partnerstava između tradicionalnih grana i inovativnih područja.

Sajam realizuje Udruženje građana „Lokalna samoorganizacija“ pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, a u partnerstvu sa Gradskom opštinom Savski venac i DKC „Majdan“.

Sajam su otvorili ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predsednica Opštine Savski venac Irena Vujović.

Ministar Popović je pohvalio organizaciju sajma i naglasio da najbolji resurs koji Srbija ima jesu talentovani mladi ljudi i odlični tehnički fakulteti: „Srbija ima najbolje mlade inženjere i veliku mogućnost u razvoju inženjerstva. Moramo da pratimo svetski trend i tržište rada, gde se pojavljuju potpuno nove profesije. Za dve i po godine uvećali smo budžet za inovacije Srbije deset puta“.

U poslednje dve godine, kako navodi ministar, uloženo više od 80 miliona evra u dva najmodernija naučno-tehnološka parka koja su u izgradnji, u Novom Sadu i Nišu, kao i da se ulaže u novu zgradu Fakulteta organizacionih nauka.

Takođe, država ulaže u Institut za fiziku u Zemunu gde se gradi projekat „Verokio“, a gradi se i nova zgrada i nova oprema za jedan od najboljih evropskih instituta koji je dobio najbolji grant na konkursu "Horizon 2020", a reč je o Institutu „Biosens“ iz Novog Sada. 

Popović kaže da je u ovoj godini otvoreno i osam malih inovacionih start-ap centara u gradovima koji nemaju fakultete odnosno univerzitete.

„Želimo da mladi imaju mogućnost da rade u najboljim uslovima sa najboljom opremom, da imaju najbolje mentore, da imaju podršku od specijalista, eksperata iz celog sveta, ne samo u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, nego i u drugim manjim gradovima“, rekao je Popović.

Srbija ima najbolje mlade inženjere 

Vlada Srbije je, naglašava, zacrtala kao plan da budući razvoj ekonomije u Srbiji bude zasnovan na inovacijama i na digitalizaciji. Ministar ističe da je danas u svetu teško objasniti koliki doprinos su današnjem razvoju svih digitalnih elemenata koje koristimo doprineli srpski velikani – Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Milutin Milanković.

„Srbija ima tradiciju inovacija. Srbija ima ono što drugi nemaju u ovom delu Evrope. Srbija nema ni naftu ni gas, ali zato sigurno ima najbolje mlade inženjere. Naši tehnički fakulteti su zaista najbolji resurs koji Srbija ima i budućnost Srbije je u razvoju inženjerstva. Danas oko trećine upisanih studenata idu na tehničke fakultete“, ukazao je Popović.

Moramo da postavimo isti cilj koji je postavila Amerika, objasnio je ministar, da do 2025. godine 51 odsto studenata koji se upišu, bude upisano na tehničke fakultete.

Srbija već prati taj trend i mora tako i nastaviti, jer će u sledećih deset do petnaest godina doći do velikih promena na digitalnom tržištu.

„Očekujemo ogromne promene na tržištu rada, očekujemo potpuno nove profesije koje će moći da budu ispraćene ukoliko se ovaj izvanredan trend rada na našim tehničkim fakultetima nastavi, a mora da bude još bolji. Inovacije i inovatori moraju uvek da budu vezani za tehniku“, rekao je Popović.

Irena Vujović je svim učesnicima poželela uspešnu realizaciju poslovnih ideja i dodala da Opština Savski venac rado podržava takve projekte koji su okrenuti budućnosti i razvoju zasnovanom na znanju, inovacijama i preduzetništvu. 

„Posvećujući veću pažnju novim tehnologijama, digitalizaciji i robotici, sasvim sigurno pravimo veliki korak napred u stvaranju prosperitetnijeg i ekonomski razvijenog društva. Kao opština želimo da pratimo politiku Vlade Srbije i Grada Beograda kada je razvoj inovacija i IT sektora u pitanju, a sve sa ciljem poboljšanja životnog standarda i otvaranja novih radnih mesta za naše građane“, rekla je Vujovićeva.

Izlagačima se obratio i dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta Petar Uskoković koji je rekao da se sajmovi inovacija uklapaju u strategiju fakulteta, kao i u generalne trendove koji postoje kod nas, u Evropi i svetu.

„Želimo da se umešamo u društvo i da postanemo veza između privrede, nauke, studenata, učenika i, naravno, društva u celini. Time želimo da ostvarimo ulogu koja treba da bude kompletna, a inovacije jesu najbolji način da to uradimo. Zapravo ako se bavimo inovacijama, ako forsiramo tu kreativnost kod mladih mi zavisimo od sebe“, zaključio je Uskoković.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи