Salate neće manjkati na Marsu – biljke uzgojene u zemljištu poput onog na Mesecu i Marsu

Ukoliko će ljudi jednog dana kolonizovati Mesec i Mars, moraće i da uzgajaju sopstvenu hranu, a novi eksperimenti pokazuju da će to biti izvodljivo sa usevima sa Zemlje. Ipak, ispostavilo se da Popaj ne bi bio srećan na Marsu.

U uzorcima koji su veoma slični onima sa Marsa i Meseca, naučnici su uspeli da uzgoje 10 različitih biljnih kultura. Ono što je takođe zanimljivo jeste da su biljke bolje uspevale u uzorcima koji simuliraju zemljište na Marsu, nego u onima koji imitiraju Mesec.

Istraživači su koristili Nasine reprodukcije regolita – mešavine prljavštine, prašine i drugih materijala koja se može pronaći na površinama svemirskih tela u Sunčevom sistemu.

Ovi simulanti regolita pomešani su sa organskim materijalom koji se planira da bi astronauti poneli sa sobom u neku bazu van Zemlje i koji bi bili reciklirani kao kompost za buduće setve.

Isprobavajući 10 različitih useva - kres salatu, rukolu, paradajz, rotkvice, raž, kinou, spanać, vlašac, grašak i praziluk, svi usevi su dobro rasli i proizveli jestive plodove, sa izuzetkom spanaća.

„Bili smo oduševljeni kada smo videli kako crvene prvi paradajzi uzgojeni u regolitu sa Marsa. Ovo je još jedan korak prema održivm zatvorenom ekosistemu“, kaže Viger Vamelink iz Univerziteta u Vageningenu.

Čitav eksperiment traje već nekoliko godina, a sada su njegovi nalazi objavljeni u naučno proverenom časopisu Oupen agrikalčer (Open Agriculture).

Zanimljivo je da su usevi bolje uspevali u Marsovskom nego u Mesečevom regolitu. Uzorak koji simulira zemljište na Marsu baziran je na posmatranjima i proverama koje su napravile sonde „Viking“ i rover „Petfajnder“.

Što se regolita sa Meseca tiče, čovečanstvo ima njegove uzorke, ali nedovoljno da bi se u njima uzgajale biljke. Ipak, simulant je zasnovan na materijalu prikupljenom iz pustinje u Arizoni.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи