Trilobiti se pre 500 miliona godina kretali „u četi“

Istraživači su otkrili da su se i rana primitivna bića kretala linijskom formacijom, i to pre 480 miliona godina. Otkriće može da razjasni sliku razvoja modela kolektivnog ponašanja kod današnjih životinja.

Naučnici kažu da fosili trilobita, izumrlih zglkavkara, otkriveni u linearnoj formaciji u Maroku, mogu ukazivati na kolektivno ponašanje, bilo kao odgovor na znakove opasnosti, ili kao deo sezonske reproduktivne migracije. 

Otkriće, objavljeno u časopisu Sajentifik riports, ukazuje na to da je ponašanje u grupi kod organizama pre 480 miliona godina, uporedivo sa kretanjem savremenih životinja.

Dr Džin Vanije je objasnio da se zna da su i načini kolektivnog i društvenog ponašanje takođe deo evolucije.

Dodao je da i kod današnjih životinja postoje linijske formacije kao što je to slučaj sa gusenicama, mravima ili jastozima.

Ipak, poreklo kolektivnog ponašanja ostalo je uglavnom nepoznato.

Dr Vanije i njegove kolege opisali su nekoliko linearnih formacija trilobita čiji su ostaci pronađeni u Maroku, i za koje se smatra da potiču iz doba ordovicijuma.

„Trilobiti, ampyx priscus, imali su dužinu između 16 i 22 milimetra, imali su čvrstu kičmu na prednjem delu tela, a na leđima par veoma dugačkih bodlji. Pronađeni ostaci sugerišu da su jedinke bile raspoređene linijski, i da im je prednji deo tela bio okrenut u istom pravcu, dok su održavali kontakt preko svojih bodlji“, objasnio je dr Vanije.

„Ovakav način kretanja i grupnog ponašanja je možda bio odgovor na nepovoljne uticaje iz okoline, što je pripadnike trilobita ampyx priscus nateralo da se preseli u mirnije i dublje vode. Takođe, moguće je i da je linijsko kretanje oblik sezonskog reproduktivnog ponašanja koje uključuje migraciju seksualno zrelih pojedinaca na mrestilišta“, dodao je Vanije.

Pošto se zna da trilobiti iz ordovicijuma nisu imali razvijeno čulo vida, istraživači veruju da su svoje kretanje koordinisali koristeći senzornu stimulaciju pomoću bodlji i hemikalija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво